Felfedték magukat az Ukrajnát segítő amerikai zsoldosok

2022. augusztus 06. 11:42

Szerintük a nyugati országok komolyan pocsékolják mind a modern fegyverrendszereket, mind pedig az emberéleteket azzal, hogy nem készítik fel megfelelően az ukránokat ezek használatára.

2022. augusztus 06. 11:42
null

Beszámolót közölt a brit Guardian a Mozart-csoport nevű, többnyire amerikai veterán katonákból álló zsoldosformáció mindennapjairól – adta hírül szombaton a Portfolio.

Ezzel foglalkozik a „Mozart-csoport” Ukrajnában

A lap szerint az Ukrajnában tevékenykedő „Mozart-csoport” jelenleg elsősorban azzal foglalkozik, hogy Ukrajnán belül képeznek ki ukrán katonákat: főként olyan embereket, akik valamennyi időt már szolgáltak a frontvonalon a február 24-én indult orosz invázió kezdete óta.

A „Mozart-csoport” kezei alatt megforduló 10 ukrán katona közül mindössze 1 olyan harcos van átlagosan, aki február 24 előtt is katona volt

– teszi hozzá a Guardian.

A Portfolio rámutat: a zsoldosformációt többségében amerikai, kisebb részben ír és brit exkatonák alkotják. A főparancsnok, Andy Milburn például egy nyugalmazott tengerészgyalogos-ezredes, aki 31 évet töltött az amerikai fegyveres erők kötelékében.

A „mozartosok” 10 napos, intenzív kurzusokat tartanak, 40 fős ukrán harcosokból álló csoportoknak.

Többnyire olyan, 20 és 50 év közti önkénteseknek és sorkatonáknak, akik az orosz invázió miatt voltak kénytelenek fegyvert ragadni. Noha maguk a zsoldosok is elismerik, hogy „ideális esetben” hat hónapig tartana egy ilyen kurzus, mely során alapvető fegyverkezelési, csapattaktikai és elsősegély-módszereket sajátítanak el – olvasható a cikkben. Hozzáteszik: a „Mozart-csoport” eddig saját elmondása szerint „körülbelül 1000” ukrán önkéntest képzett ki a kurzusok ideje alatt.

Az ukrán katonák felszereltsége teljesen kaotikus

A cikkből kiderül az is, hogy az ukrán katonák felszereltsége teljesen kaotikus, de arra is kitérnek, hogy

az amerikai zsoldosok szerint a nyugati országok komolyan pocsékolják mind a modern fegyverrendszereket, mind pedig az emberéleteket azzal, hogy nem készítik fel megfelelően az ukránokat ezek használatára.

Különösen a Javelin és NLAW páncéltörő rendszerek használatában voltak szerintük komoly hiányosságok az egyik brit instruktor szerint, aki ezekre a fegyverekre specializálódott – olvasható a cikkben.

A zsoldosok nem állnak semmilyen kapcsolatban sem a brit, sem az amerikai kormányokkal

A zsoldosok kitérnek arra is, hogy nem állnak semmilyen kapcsolatban sem a brit, sem az amerikai kormányokkal, de összességében sajnálatukat fejezik ki azzal kapcsolatosan, hogy ez így van. Szerintük a kormányok segítségével jobban meg lehetne szervezni az együttműködést az ukránok és a hozzájuk hasonló önkéntes instruktorok közt, de összességében úgy látják, Washington és London sem akarja megkockáztatni a háborút, ezért óvatosak az ilyen dolgokkal.

A kiképzésen kívül a zsoldosok segélyszállítmányok őrzésében is szállításában is részt vesznek Ukrajnában, viszont az oroszokkal szembeni harcokban nem vállalnak szerepet.

***

A Portfolio teljes cikkét a témában ide kattintva olvashatja.

 

Nyitóképünk csupán illusztráció. Fotó: Dariusz SankowskiPixabay

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2022. augusztus 06. 21:41
Ezek a bérgyilkos alakulatok - bárkit ölnek is- hogy szeretik a német- osztrák zeneszerzőket, bámulatos .
kulszek
2022. augusztus 06. 19:48
Egyik hohol odasúgja a másiknak Gyurcsány hívatalos fogadásán: - Ez is Mozart? - A Franc! Liszt! - És az jobb? - Áá, dehogy. Az Or(-r)baVágNER. Az szerintem a legjobb.
zoles
2022. augusztus 06. 19:00
"viszont az oroszokkal szembeni harcokban nem vállalnak szerepet." Ja, így könnyű.
krampus
2022. augusztus 06. 17:46
Wagner, Mozart....lesz itt Chopen meg Beethowen csoport is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!