Itt az ukrán ellentámadás: nagyobb a füstje, de van lángja is

2022. augusztus 30. 12:01

Tényleg a herszoni területre koncentrál most az ukrán haderő, de egyelőre szerény sikerrel – az orosz információs gépezet viszont gőzerővel ködösít. Összevetettük az ukrán és orosz állításokat!

2022. augusztus 30. 12:01
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Columbo felesége felfedte kilétét: hivatalosan is megindult a hónapok óta emlegetett, de katonai elemzők által nemlétezőnek minősített herszoni ukrán ellentámadás.

Natalja Gumenjuk, az ukrán déli katonai parancsnokság szóvivője hétfőn jelentette be: „Az ukrán fegyveres erők támadó műveleteket indítottak több irányban Ukrajna déli részén, beleértve a Herszoni területet is.”

 

Támadás három irányban

A Herszon környéki „támadó műveletek” ukrán és nyugati elemző intézetek szerint három részből állnak: az ukránok által birtokolt Mikolajivi terület és az orosz fennhatóság alatt álló Herszoni terület határának északi, középső és déli, tengerparti részén indult egy-egy ukrán offenzíva. Északon az ukránok által birtokolt Olhine és Ivanivka falvak felől indult egy támadás az oroszok birtokolta Viszokopillja felé;

az oroszok szerint ezt az irányt sikerült teljesen megállítaniuk, Ukrajna szerint továbbra is küzdenek

ezen a területen az orosz légierővel.

A középső irányban az Indulec folyó Mikolajivi terület felé eső partjáról, az Andriivka-Lozove-Bilohirka falvak szegélyezte kiszögellésből indult támadás Nova Kahovka felé – ez a település őrzi a Krím vízellátását biztosító észak-krími csatorna bejáratát, így az oroszoknak első dolga volt a háború elején a Krímből kitörve elfoglalni.

Ebben az irányban ukrán és nyugati források egybehangzóan állítják, hogy körülbelül tizenegy kilométert nyomultak előre az ukrán erők és elfoglalták Szuhij Sztavok falut, azonban Nova Kahovka még messze van; a támadás tényét az oroszok is elismerték, de szerintük csak hat kilométert mentek az ukránok előre.

A déli irányban az M14-es autópálya mentén indult Herszon város irányába támadás.

Ukrán állítások szerint Kiszelivkához közelednek, és légicsapásokat mértek Poszad-Pokrovszke környékére; az Institute for the Study of War szerint Poszad-Pokrovszkét el is foglalták. Emellett ukrán állítások szerint több oroszok által ellenőrzött település katonai célpontjait is ukrán légitámadás érte: Nova Kahovkában és Herszonban lőszerraktárak semmisültek meg, de érték találatok Havrilivka és Tyahinka településeket is. Herszon felé három védelmi vonalat építettek ki az oroszok; az ukránok szerint ebből az elsőt tegnap sikerült áttörni.

A bizonyíték erre ugyanakkor kimondottan ingoványos talajon áll: nemrég egy videót töltött fel az internetre az ukrán hadsereg, melyben a Donyecki Népköztársaság egy alakulatának katonája azt mondja, az ukránok „áttörték az első védvonalat”. Ilyen videót ugyanakkor nem kimondottan nehéz készíteni, e forrás hitelességét ráadásul egész eddig csak ukrán médiumok (Ukrajinszka Pravda, Hromadszka), majd az ukrán hadsereg erősítette meg, az első védelmi vonal pedig nem bír semmiféle földrajzi definícióval, így nyugodtan tekinthetjük az információs háború részének.

Herszon térségének katonai térképe (forrás: Institute for the Study of War)

 

Eközben az oroszok a Mikolajivi területet támadják ukrán források szerint, az orosz légierő Mikolajivban lőszerraktárakat semmisített meg, de lakónegyedek is sérültek, az Inhulec egy hídját pedig megpróbálták az oroszok az északról érkező ukrán utánpótlás elvágása érdekében kilőni, de nem találták el.

 

Orosz ködösítés

Az orosz információs gépezetben az ellentámadás tényét nem tagadják, a különböző Kreml-közeli médiumok vérmérsékletüktől függően relativizálják annak jelentőségét, vagy elismernek bizonyos csapásokat, és azok brutalitására hívják fel a figyelmet,

a légicsapások kivételével szigorúan földrajzi helyek említése nélkül.

Elsőként a Gazeta idézte elemzésében az orosz védelmi minisztériumot, mely szerint „az ellenség támadó műveletekre tett újabb kísérlete nagy robajjal megbukott”, ezt pedig egy igen kreatív veszteségszámítással igyekszik alátámasztani. Szerintük ugyanis az ukrán hadsereg a Mikolajivi területen (ahol az oroszok támadnak) és a Herszoni területen (ahol az ukránok támadnak) összesen 560 fő élőerőt, 26 tankot, valamint két Szu-25-ös csatarepülőgépet veszítettek; a Komszomolszkaja Pravda hozzátesz ehhez még 23 gyalogsági harcjárművet és 9 egyéb páncélozott katonai járművet is. Ezt azonban további földrajzi alábontással nem látták el, így könnyen lehet, hogy az orosz média a Mikolajivi területen kilőtt ukrán technikával büszkélkedve próbálja azt bizonyítani, hogy a Herszoni területen megbuktak az ukránok.

Szergej Akszjonov krími kormányzó az ellentámadást egészében tagadja, Telegram-üzenete szerint az „az ukrán propaganda újabb álhíre”, melynek annyi az értelme, hogy „a nyugati gazdák felé demonstrálni kell az aktivitást, ezért a drogosok és bűnözők bandája azzal foglalkozik, amiben a legjobbak: imitációval és információhamisítással. Azokat az embereket pedig, akiket az információs hatás elérése érdekében a valós halálba dobnak, a drogosok nem sajnálják.”

A Komszomolszkaja Pravda nem tagadja az ellentámadás létezését, de relativizálja azt: elemzésükben felvetik a kérdést, „És hol vannak »az ukrán fegyveres erők támadó műveletei különböző irányokban?« Ilyen műveletek már sokszor voltak. Herszon térségében mondjuk az ukrán katonák már néhányszor támadásba lendültek, de egészségesen leverték őket, fegyvertűzbe kerültek. Nemrég az Ingulec folyó térségében is tanktámadást szerveztek, de itt is alaposan megkapták a magukét: négy tankjuk, két páncélozott csapatszállítójuk égett el.” Ezután elismétlik a Védelmi Minisztérium veszteséglistáját,

melyről továbbra sem tudni, hogy a Herszoni vagy a Mikolajivi területen állítólagosan kilőtt ukrán egységeket tartalmazza vajon.

 

Mit ismernek el az oroszok?

Emellett azonban a Gazeta elismeri, hogy az ukránok HIMARS és Tocska-U rakétákkal lőtték Nova Kahovkát, ahol a RIA Novosztyi szerint emiatt evakuálni kellett a munkahelyeket, és nem volt sem víz, sem áram.

Emellett a Tassz megjegyzi, hogy „az ukrán fegyveres erők augusztus 28. estéje óta lőnek néhány települést a Herszoni területen. Iskolák, szociális infrastruktúra semmisült meg, lakóházakban keletkezett kár.” Utóbbi félmondatot sem ukrán, sem nyugati, sem egyéb orosz források nem támasztják alá, így az nyugodtan tekinthető az információs háború részének, ugyanakkor

a Tassz ezzel az ukrán ellentámadás létezését egyértelműen megerősíti,

időpontja is egybeesik az ukrán bejelentéssel.

Az oroszok megerősítették továbbá azt is, hogy lőtt sebbel holtan találták herszoni lakásán a Herszoni terület orosz közigazgatásának mezőgazdaságért felelős helyettes vezetőjét, Alekszej Kovaljovot, akit állítólag tegnapelőtt öltek meg az ukránok.

 

Elemzői értékelések

Tom Cooper amerikai katonai elemző szerint ez volt a HIMARS első bevetése az ukrán frontvonalon, korábban ugyanis csak messze a frontvonal mögött húzódó célpontok ellen használták azt az ukránok. Információi szerint a herszoni ellentámadás északi irányát tényleg visszaverték az oroszok, a középső irányban viszont meg nem erősített értesülései alapján három olyan falut (Arhanhelszke, Nova Dmitrivka, Olekszandrivka) is felszabadítottak, amelyet még az ukrán csatornák sem említettek. Az M14 autópálya menti déli támadási irányról szerinte ellentmondásos információk keringenek: orosz forrásai szerint Pravidnébe és Kiszelivkába is behatoltak az ukránok, de innen kiverték őket.

A CNN arról számol be, hogy Pravidnét és Tomina Balkát is bevették az ukránok, azaz közel jutottak Herszonhoz – előbbi Cooper szerint elképzelhető, utóbbi viszont durva túlzás, az ugyanis 15 kilométerrel a frontvonal mögött húzódik. Szerinte emellett Mi-28-asokkal és Ka-52-esekkel mérnek légicsapásokat az ukrán csoportosításokra az Ingulec-parti középső irányban az oroszok. Ilyesmiről orosz források is beszámolnak, de földrajzi hely megjelölése nélkül.

Ezt a támadási irányt – amelynek kapcsán nyugati és ukrán elemzőintézetek is több település ukránok általi elfoglalásáról számolnak be – az oroszok egyáltalán nem ismerik el, vélhetően ezért nem azonosítják földrajzilag a légicsapások helyét sem.

Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő a Facebookon a történteket úgy értékelte,

falvakat bevehet, de Herszont magát vagy Nova Kahovkát aligha”.  Úgy tudja, „az ukrán támadások ellen az oroszok tengerészgyalogságot és légideszantosokat is bevetettek kritikus irányokban, az orosz tartalékok állományából”, és „az ukrán támadó csoportosítás mintegy 10-12 000 főt számlál”. Szerinte ez komoly erő, de „még egy ugyanilyen létszámú, második ukrán lépcső kellene, hogy remény legyen a támadó műveletek sikerére.”

 

(Nyitókép: a herszoni térség aktuális háborús térképe a liveuamap oldalról)

Összesen 209 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
paraszt baltával
2022. augusztus 31. 06:15
A piros bombajelek az orosz támadások gondolom...a kék az ukrán. Tehát lényegében egyszer visszalőttek az ukránok és erre veri a faszát az egész nyugati atlantista média.. Gratulálok...
Vonyisz
2022. augusztus 30. 22:58
Mátyás írását olvasva eszembe jutott, hogy mire mentünk volna 1956-ban Jugoszlávián keresztül szállított amerikai fegyverekkel. Milyen hadi tudosítások lettek volna a 2-3 éves magyar-szovjet háború ideje alatt a Szabad Európában? Mennyi lőszert próbálhattak volna ki az amerikaiak az évek alatt? És a szovjetek milyen körülzárási technikákat gyakorolhattak volna? Mi lett volna e háború vége? Ki nyert volna? Magyarok?
Fenrir
2022. augusztus 30. 16:49
A 444 megoldotta, miért nem látszik semmi az ellentámadásból: "Sok a talán, mert az ukrán hadsereg a háború során mindig is nagyon ügyelt a műveleti biztonságra, vagyis csak elenyésző mennyiségű információt oszt meg a folyamatban lévő műveleteiről."
mokány
2022. augusztus 30. 16:06
Európa , a jusa csatlósa lett .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!