Trump minden titkosított iratot visszajuttatott Washingtonba

2022. augusztus 13. 22:33

Donald Trump előző amerikai elnök egyik jogásza júniusban aláírt egy nyilatkozatot, amelyben az áll, hogy a Trump Mar-a-Lago-i rezidenciáján tárolt összes titkosított dokumentumot visszajuttatták a kormánynak, írta a The New York Times című amerikai napilap szombaton.

2022. augusztus 13. 22:33
null

A nyilatkozatot azután írták alá, hogy Jay Bratt, az amerikai igazságügyi minisztérium egyik magas rangú nemzetbiztonsági tisztségviselője Trumpnál járt június 3-án – értesült a lap. A látogatás során Bratt találkozott Trump két jogászával, hogy megbeszéljék a titkosított információk kezelésének részleteit.

Az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) augusztus 8-án előre be nem jelentett házkutatást tartott Trump rezidenciáján. Hivatalban lévő vagy volt államfő esetében korábban soha nem fordult elő hasonló az Egyesült Államok történetében. A nyomozók több doboznyi iratot foglaltak le. Ezek között szerepelnek minősített iratok, köztük szigorúan titkos, titkos és bizalmas jelzésű dokumentumok, úgynevezett TS/SCI (Top Secret/Sensitive Information) jelölésű iratok.

Donald Trump és csapata vitatja az iratok minősített voltát, arra hivatkozva, hogy a volt elnök a hivatalából történt távozása előtt feloldotta azok minősítését. Trump ellen a kémtörvény megsértésének gyanújával indítottak nyomozást, derült ki a pénteken nyilvánosságra hozott házkutatási parancsból. A volt elnök szombaton azt írta az általa létrehozott közösségi oldalon, a Truth Socialon, hogy az igazság az ő oldalán áll. Taylor Budowich, Trump egyik szóvivője közleményben bírálta az FBI példátlan és szükségtelen razziáját, amely szerinte a demokraták újabb boszorkányüldözésének része.

(MTI)

Nyitókép: AFP

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2022. augusztus 15. 00:10
"csak politikai érv (felesleges volt a razzia), nem jogi" "Csak." A jog nem steril, a jogalkalmazásnak mindig van politikai környezete. Ez az intézkedés a ballib miniszter és bíró részéről a joggal való otromba visszaélés volt.
kukubenko
2022. augusztus 14. 14:44
Anyádról beszélsz moslékosvödör. Csukd be a szád, mert érzem a belőled áradó rothadás bűzét. Inkább menj apádat leszopni, mert nem lesz vacsora.
Pierre
2022. augusztus 14. 13:59
"Hivatalban lévő vagy volt államfő esetében korábban soha nem fordult elő hasonló az Egyesült Államok történetében." Mint ahogy az sem, hogy lekoszonesekor hazaviszi az allam titkos dokumentumait.
Pierre
2022. augusztus 14. 13:56
ez minimum is egy beismero vallomas, szoval bortonnek nez ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!