Németország legnagyobb energiaválságáról beszél a német iparszövetség elnöke

2022. augusztus 04. 13:34

A német kormány lomhaságát kritizálja a Német Iparszövetség (BDI) elnöke, Siegfried Russwurm.

2022. augusztus 04. 13:34
null

A FAZ beszámol arról: Siegfried Russwurm, a Német Iparszövetség elnöke aggódik az energiaválság miatt. A német ipar szószólója szerint nagyon komolyan kell venni a Nord Stream 1 ügyét. Szerinte az bizonyos, hogy most nem a technológia miatt akad el a gázimport Oroszországból, hanem az orosz elnök az, aki politikai döntést hoz arról, mennyi gázt kap Németország – függetlenül attól, mivel indokolja ezt Moszkva. 

Russwurm szerint Németországnak és Európának cselekvőképesnek kell maradnia, hogy ne legyen külső kényszerítő erők játékszere. Ezért nagyobb tempót követel meg a német kormánytól, hogy hozzon mielőbb döntéseket az energiaellátásról, mint például a gázerőművek helyett a szénerőművekkel történő áramtermelésről.

Robert Habeck német gazdasági miniszter június 18-án jelentette be a szénerőművek újraindítását –

de csak hét héttel később kapcsolódott fel az első szénerőmű a hálózatra.

„Ez nem az a sebesség, amire Németországnak a válságmenedzselésben szüksége van” – szögezte le az iparszövetség elnöke, aki szerint Németország a szövetségi köztársaság megalapítása óta a legnagyobb energiaválságba került. Úgy látja, a gazdaságnak és a magánfelhasználóknak egyaránt ki kell venniük a részüket a gázspórolásból, hogy a termelés ne álljon le. 

Russwurm ugyanakkor több támogatást kér az iparági szereplők számára, hogy változtassanak energiaforrásaikon, például a gáz helyett az olajra átállva. Végső soron a fő prioritás Russwurm szerint a gáztartalékok felhalmozása.

 

Nyitókép: felszíni barnakőszénbánya Garzweilerben (fotó: Shutterstock)

Összesen 154 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dr. Balla Iván
2022. augusztus 05. 16:44
Annak idején egy nyolcadikos általános iskolás már tudta, hogy mit olvas, értelmezte az írott szöveget, és erre vagy reagált, vagy nem. Most sokan "olvasnak" valamit, amit nem értenek, viszont azonnal reagálnak, különösebb tálentum nélkül. Csak ahogy megszokták a kis világukban, amit kívülről, felülről irányítanak. És szajkózzák mocsári véleményüket, mint valami idomított papagáj. Őszintén gratulálok ehhez.
nyugalom
2022. augusztus 04. 18:36
Vezetőiknek es timmermannseknak köszönjék meg!
valentlaszlo2
2022. augusztus 04. 17:44
Akik támogatták a szankciók bevezetését Oroszország ellen azok most szenvedjenek! Németországot lefelé húzza a liberális sodrás!
szodabár
2022. augusztus 04. 16:19
A szarosszájúak és a bolsevikok szokás szerint kussolnak. Ha gáz van, akkor 1.elhallgatják 2.másra fogják Ugye, prolik? Valaki olvasott esetleg csak hasonlót a liberális diktatúra oldalain?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!