Német kancellár: El kell vetni az EU egyhangú döntéshozatalát

2022. augusztus 29. 14:59

Az EU további bővítését és az uniós intézmények reformját szorgalmazza Olaf Scholz.

2022. augusztus 29. 14:59
null

Olaf Scholz német kancellár közel egyórás beszédet tartott hétfőn a prágai Károly Egyetemen. A szociáldemokrata országvezető kifejtette nézeteit, hogyan kellene az EU-nak reagálnia a változó politikai környezetre az ukrajnai háború kitörése után.

Scholz szerint az európai uniós szerződések nincsenek kőbe vésve – azok szerinte rövid idő alatt megváltoztathatók, ha szükséges. Ehhez viszont, hangsúlyozta a kancellár, európai konszenzusra van szükség.

A német kancellár az Európa jövője konferencia kapcsán leszögezte: eredményeket elérni tudó EU-t igényelnek az emberek. Ennek kapcsán Scholz kiemelte a további bővítés igényét, amibe a Nyugat-Balkán országai, valamint Ukrajna, Moldova és akár Georgia (Grúzia) is beletartoznak. Hangsúlyozta: egy 30-36 tagú Európai Unió más képet mutatna, mint a mostani, hiszen Európa kelet felé mozdulna el.

Olaf Scholz ugyanakkor a bővítést intézményi reformhoz kötötte. Leszögezte: el kell vetni az egyhangú döntéshozatalt és azt is, hogy csak egy európai biztos felügyeljen egy-egy szakpolitikát. Az Európai Parlament sem növekedhet tovább lufiként szerinte. 

A német kancellár a szankciós politikákat és az emberi jogi kérdéseket nevezte olyan területeknek, ahol az egyhangúság helyett többségi döntéssel születhetnének állásfoglalások.

Scholz az Európai Parlament kapcsán arról beszélt: az EP esetében is nagyjából azonos súlyúnak kell lenniük a szavazatoknak – ismeretes, Németország a lakosságszámához képest jóval kevesebb EP-képviselőt küld a törvényhozásba, mint a legkisebb európai uniós tagállamok.

 

Nyitókép: MTI/EPA pool/Clemens Bilan

Összesen 296 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karbantartó9
2022. augusztus 30. 11:48
Tehát ha a nagyobb lélekszámú ország úgy söntenek, hogy akkor mostantól Magyarország szemétlerakó hely lesz, akkor azt mi meg is kell tapsoljuk? Ezesetben: HUXIT!
anaconda
2022. augusztus 30. 11:05
És ezt a változtatást hogyan fogják megszavazni? Már az új szabályok szerint?
nempolitizálok
2022. augusztus 29. 20:49
Köszös fegyverszállítást is akarna. Mi nem kúrjuk el az oroszokkal te idióta, mert nekünk a magyar érdekek fontosabbak mint az amerikaiak.
Sany Xepi
2022. augusztus 29. 20:16
Már minden nap próbálkoznak ezzel a komcsik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!