Mateusz Morawiecki: Ne legyen az EU a németek és a franciák kiskirálysága

2022. augusztus 09. 15:35

„Az, hogy a lengyel hangot figyelmen kívül hagyják, csak egy példa arra a szélesebb körű problémára, amellyel az EU ma küzd” – írja a lengyel miniszterelnök.

2022. augusztus 09. 15:35
null

A lengyel miniszterelnök az Euractiv honlapján megjelent írásában az egyhangú döntéshozatal megőrzése mellett érvel. Szerinte a közös kül- és biztonságpolitikában a vétójog jelenti a biztonsági szelepet, hogy az EU ne legyen a többség zsarnoksága.

„A geopolitikai álomból felébredt európai vezetőknek bátran kell gondolkodniuk a kornak megfelelő dimenziókban” – írja Mateusz Morawiecki exkluzív véleménycikkében.

A miniszterelnök így vélekedik az orosz-ukrán háborúról: „Az ukrajnai háború leleplezte az igazságot Oroszországról. Azok, akik nem voltak hajlandóak belátni, hogy Putyin államának ma imperialista törekvései vannak, szembe kell nézniük azzal, hogy Oroszországban a 19. és 20. század démonai éledtek újjá: a nacionalizmus, a gyarmatosítás és a totalitarizmus. Az ukrajnai háború azonban az Európával kapcsolatos igazságot is leleplezte. Sok európai vezető hagyta magát elcsábítani Vlagyimir Putyin által, és ma már le vannak döbbenve.”

– tette hozzá Morawiecki, majd megjegyezte: „Lengyelországnak nincs monopóliuma az igazságra, de az Oroszországgal való kapcsolatokban sokkal tapasztaltabbak vagyunk, mint mások. Lengyelország elnökének, Lech Kaczynskinak igaza volt, hogy Oroszország nem áll meg Grúziánál, és még többet akar. Ő is meghallgatás nélkül maradt. Az, hogy a lengyel hangot figyelmen kívül hagyják, csak egy példa arra a szélesebb körű problémára, amellyel az EU ma küzd. Az egyes országok egyenjogúsága deklaratív jellegű.”

EU, franciák, németek

Kitért Németország és Franciaország szerepére is: 

„Tehát egy formális demokráciával és egy de facto oligarchiával állunk szemben, ahol a hatalom a legerősebb kezében van. Ráadásul az erősek hibáznak, és képtelenek elfogadni a kívülről érkező kritikát” – folytatta a politikus.

Ezt követően a lengyel miniszterelnök felhívta a figyelmet ez Európai Unióra is:

„Épp ellenkezőleg: Az EU intézménye és cselekvése, miközben nem mentes a gyengébbek uralmának kísértésétől, továbbra is ki van szolgáltatva az orosz imperializmus beszivárgásának” – jegyezte meg.

„Ezért minden európai vezetőhöz fordulok, hogy legyen bátorságuk a mai kornak megfelelő dimenziókban gondolkodni. Fordulóponthoz érkeztünk.Oroszországot legyőzhetjük – Ukrajnának és a mi támogatásunknak köszönhetően. A győzelem ebben a háborúban csak a mi következetességünk és elszántságunk kérdése” – szólította fel az európai vezetőket.

Nyitókép: JANEK SKARZYNSKI / AFP

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tikkadt Szöcske
2022. augusztus 10. 08:32
"Sok európai vezető hagyta magát elcsábítani Vlagyimir Putyin által, és ma már le vannak döbbenve.” Kik ők??
MrStokes
2022. augusztus 09. 22:48
Ezt a harcot ma már a lengyeleknek egyedül kell megharcolniuk, max az ukranok segitsegevel. A magyar lengyel kulpolitika szetvalt szerencsere meg idoben.
Kun Béla
2022. augusztus 09. 20:51
Nem rokona véletlenül anyai ágon az Elenszkijnek , mert valahogy olyan kottából játszik ? Ezeknek mind elment az esze , egy atomhatalomnak akanak nekimenni , csak mert a mohó imperialista USA meg akarja szerezni az erőforrásokat ? Nehogy már valamiféle közösségbe akarjanak bennünket is bevonni ezek az eszement polákok , megint megfogják kapni a jutalmukat a hálás Nyugattól mint 1945 -ben , ezek az idióták sosem tanulnak ?
zuriktodor
2022. augusztus 09. 20:32
Komoly gyerek ez a Mateusz, hogy elkezdett tényezőt játszani. Pedig legutóbb Orbánnak a fülénél fogva kellett vétózni vinnie, mert a poláknak minden telefonhívás után inába szállt a bátorsága. Napokig kellett rá vigyázni, hogy meg ne szökjön. Aztán a vétó után jól zavarba hozta Orbán azzal, hogy az ő érdemének nevezte a sikeres akciót. Érdemes megnézni azt a felvételt. Most nagyon bepucsítottak az amerikaiaknak, meghívták őket is Ukrajna kifosztásához.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!