Biztonsági együttműködésük mélyítéséről tárgyaltak az észak-európai országok

2022. augusztus 15. 18:46

Norvégia, Finnország, Svédország Dánia és Izland képviselőinek oslói találkozóján Olaf Scholz német kancellár is részt vett.

2022. augusztus 15. 18:46
null

A biztonsági és védelmi együttműködés szorosabbra fűzését szorgalmazták hétfőn az észak-európai országok miniszterelnökei oslói tanácskozásukon.

„Úgy véljük, az északi együttműködés ezekben az időkben fontosabb, mint valaha” – jelentette ki Jonas Gahr Störe norvég kormányfő az ukrajnai orosz hadműveletre utalva. Hozzátette: svéd, finn, dán és izlandi hivatali partnereivel megállapodtak abban is, hogy a külügyi és védelmi tárcavezetők szemrevételezik azon biztonságpolitikai területeket,

Megvitatták Finnország és Svédország NATO-csatlakozását is

A találkozón megvitatták Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának folyamatát, klímavédelmi kérdéseket és az energetikai együttműködést is. A megbeszélések egy részén részt vett Olaf Scholz német kancellár is. A német kormány már hónapok óta igyekszik szorosabb partneri viszonyt kovácsolni az észak-európai államokkal, hogy enyhítse a gázfüggőséget Oroszországtól. Június közepe óta az orosz gázszállítások csökkentek Németországba, azóta Norvégia vált Németország legfontosabb gázellátójává.

Störe kijelentette, hogy Norvégia egyelőre nem lát lehetőséget gázszállításai bővítésére Európába. „Norvégia maximális mennyiséget szállít” – hangoztatta a skandináv ország miniszterelnöke. Mint mondta, már így is csaknem tíz százalékkal növelték a kitermelést.

– mondta Störe. Hozzátette, hogy ez egyrészt a cégek hatáskörébe tartozik, másrészt egy magasabb termeléshez újabb gázlelőhelyek feltárására lenne szükség. 

A német kancellár üdvözölte Norvégia ígéretét, hogy jövőre is tartani fogja a kitermelés magas szintjét.

Szakértők reményt fűztek ahhoz, hogy Norvégia és Hollandia képes lesz nagyobb mértékben pótolni a kieső orosz gázszállításokat.

Scholz újabb uniós szankciókat lengetett be Oroszországgal szemben

Scholz a megbeszéléseket követően esetleges újabb uniós szankciókról is beszélt Oroszország ellen. Mint mondta, európai uniós szinten vitát folytatnak az orosz turisták kitiltásáról, ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy ez ne tegye nehezebbé a másként gondolkodóknak Oroszország elhagyását.

„Fontos, hogy megértsük,

– hangsúlyozta Scholz.

Scholz Oslóból Svédországba utazott tovább, ahol kedden Magdalena Andersson svéd miniszterelnökkel tart megbeszélést.

(MTI)

Nyitókép: KAY NIETFELD / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2022. augusztus 16. 02:33
"Biztonsági együttműködésük mélyítéséről tárgyaltak az észak-európai országok" - nagyon helyes - kell is ilyen patkányok ellen, mint az oroszok, akik csak gondolnak egyet és más szuverén államokat letámadnak kényük-kedvük szerint, felrúgva minden nemzetközi egyezséget. Halál a féreg oroszokra és a támogatóikra!!!
hentes
2022. augusztus 15. 23:35
Beszarás. A svédek a ruszkiktól félnek mikor Svédországban már az utcára sem tanácsos kimenni annak aki élni akar. Az ész megáll!
zakar zoltán béla
2022. augusztus 15. 21:53
rakás
Ólat a trolloknak
2022. augusztus 15. 21:27
Németország mióta Észak-Európa?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!