Mark Rutte lett a leghosszabb ideig hivatalban lévő holland miniszterelnök

2022. augusztus 02. 18:32

Az EU-országok vezetői közül csak Orbán Viktor töltött több időt hivatalában.

2022. augusztus 02. 18:32
null

Mark Rutte holland kormányfő lett a leghosszabb ideig hivatalban lévő holland miniszterelnök kedden. Az Európai Unió huszonhét országában csak a magyar kormányfő, Orbán Viktor töltött több időt hivatalában.

Az 55 éves politikus, aki a jobbközép Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD) élén egy négypárti kormánykoalíció vezetője, 4311 napja van hatalmon. 2010 októberében lett először miniszterelnök, majd még háromszor választották újra.

A korábbi rekord Ruud Lubbers nevéhez köthető. A Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) vezetője 1982. november 4-től 1994. augusztus 22-ig között állt az ország élén.

Rutte csaknem

13 éves kormányzása alatt mintegy tucatnyi botrányt, belpolitikai válságot élt át.

Nem véletlenül ragadt rá a Teflon Mark gúnynév, ugyanis minden támadás lepergett róla, és a krízisekből erősebben került ki.

Rutte szerint „egy ország vezetése a világ legnagyszerűbb munkája”

Politikai karrierje során a pártpaletta szinte valamennyi tagjával kötött az évek során koalíciós megállapodást. Első kormányzása alatt a VVD a CDA mellett a Geert Wilders vezette iszlámellenes Szabadságpárt támogatásával alakított kisebbségi kormányt.

Rutte pár hete úgy nyilatkozott, hogy egy ország vezetése a „világ legnagyszerűbb munkája”. 

 – jegyezte meg viccesen július közepén, nyári szabadsága előtt tartott sajtótájékoztatón.

Elemzők szerint a holland politikai rendszer széttagoltsága is segítette Ruttét, hogy ilyen sokáig maradhatott hatalomban.

A nagy politikai túlélőként is számon tartott kormányfő és pártjának népszerűsége is folyamatosan csökken, de még így is a VVD a legnépszerűbb párt.

Közvélemény-kutatás: Ruttének lejárt az ideje

Egy múlt heti közvélemény-kutatás szerint a válaszadók 82 százaléka értett egyet azzal a megállapítással, hogy „Ruttének lejárt az ideje.” 

A megkérdezettek kevesebb mint negyede tartotta alkalmasnak a kormányfőt arra, hogy kezelje az energia- és lakhatási válságot.

(MTI)

Nyitókép: Németh Balázs Facebook-oldala

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Attologic
2022. augusztus 03. 16:22
A képről olvasni lehet: -Figyelj Rutte! Nálunk az apa férfi, az anya nő, a gyerekek meg normálisak. -Tényleeeg? Nekünk mit javasolsz? -Ne legyetek buzik! Különben kihaltok.........(vagyis most télen megfagytok)
csulak
2022. augusztus 03. 13:21
nincs ott valasztek ezert maradt meg.
Carcess
2022. augusztus 03. 06:43
rutte úgy hogy többször is bukott közben :D és az emberek akarata ellenére most épp a gazdák fogják felgyújtani hollandiát
fatman
2022. augusztus 02. 22:28
Szuper, akkor már húzzon el a faszba....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!