Az Európa Tanács főtitkára szerint a cigányellenesség egy faji felsőbbrendűségen alapuló ideológia

2022. augusztus 02. 12:26

„Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a roma emberek megkapják azt a tiszteletet és méltóságot, amely mindenkit megillet” – mondta Marija Pejcinovic Buric.

2022. augusztus 02. 12:26
null

„A cigányellenesség a rasszizmus sajátos formája, a faji felsőbbrendűségen alapuló ideológia, amely változatos és alattomos formákban nyilvánul meg napjainkban is Európa számos részén” – hívta fel a figyelmet Marija Pejcinovic Buric az Európa Tanács (ET) főtitkára a roma holokauszt európai emléknapja alkalmából közzétett sajtóközleményében.

1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóra több mint háromezer romát, főként gyermekeket és nőket gyilkoltak meg a nácik az auschwitzi haláltáborban. „Ez a szörnyű esemény központi szerepet játszik a roma holokauszt történetében, amelyben a gyűlölet, a kizsákmányolás és a megbélyegzés mérföldkövek voltak a tömeggyilkossághoz vezető úton. Az emlékezés alapvető fontosságú, ahhoz hogy ilyen bűncselekmények ne ismétlődhessenek meg” – hangsúlyozta a strasbourgi szervezet főtitkára.    

Kiemelte: az Európa Tanács továbbra is elkötelezett és aktív a diszkrimináció, a rasszizmus és a cigányellenesség elleni küzdelemben. Idén májusban a szervezet tagállamai elfogadták a gyűlöletbeszéd elleni küzdelemről szóló ajánlást, amely útmutatást nyújt a tagállami hatóságoknak, hogy miként vezethetnek be átfogó intézkedéseket ellene.    

Mint hangsúlyozta, az ET programok segítségével erősíti a romák történelmének és kultúrájának bevonását az iskolai tananyagokba. Ez fontos ahhoz, hogy az iskolákban a fiatalok számára tényeken alapuló történelmet tanítsanak – emelte ki a horvát politikus.     

– emelte ki Marija Pejcinovic Buric.

(MTI)

Nyitókép/illusztráció: Loic VENANCE / AFP

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kistroglodita
2022. augusztus 03. 02:00
Lehet, az is benne van, hogy a cigányok nem képesek normálisan viselkedni, bűnöznek, lopnak, gyilkolnak, állatok módjára beszélnek, viselkednek. Esetleg ez is lehet az oka, nem?
Hajni37
2022. augusztus 02. 20:11
A magyarországi romák létszámához néhány adat. A legutóbbi népszámlálási adatok szerint 390 ezren vallották magukat romának. A Kemény féle kutatások és a Magyar Tudományos Akadémia kutatásai alapján létszámuk jelenleg 650 ezer és 700 ezer fő között van. A Debreceni Egyetem 800 ezres adata komolytalan, mert saját bevallásuk szerint is beleszámolták a mélyszegénységben élő nem romákat, a vegyesházasságban élő százezret, valamint a félanalfabéta helyi cigány önkormányzati vezetők bemondásaira alapoztak, akik a költségvetési források miatt mindenkit duplán számoltak.
Töki
2022. augusztus 02. 18:35
Mondja ezt 1 olyan, aki nem, hogy nem volt soha cigánytelepen, de még romát sem látott.
A közösség tagjaként
2022. augusztus 02. 17:44
„Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a roma emberek IS megADJÁK MÁSOKNAK (ÉS MAGUKNAK IS) azt a tiszteletet és méltóságot, amelLYET ŐK ELVÁRNAK MÁSOKTÓL ÉS AMI mindenkit megillet”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!