Megegyezett Ukrajna és Oroszország

2022. július 22. 09:45

Aláírják a felek az ukrajnai fekete-tengeri gabonaexport újraindításáról szóló megállapodást – közölte a török elnöki hivatal.

2022. július 22. 09:45
null

Ukrajna, Oroszország, Törökország és az ENSZ főtitkára, António Guterres a mai nap folyamán aláírja az ukrajnai fekete-tengeri gabonaexport újraindításáról szóló megállapodást – közölte a török elnöki hivatal.

Csütörtök este Recep Tayyip Erdogan török elnök hivatala közölte, hogy a múlt heti isztambuli tárgyalások során általános megállapodás született az ENSZ tervéről, amelyet péntek délután a Dolmabahce-palota irodáiban a felek írásban is rögzítenek. A megállapodás részletei egyelőre nem ismertek.

A múlt heti tárgyalásokat megelőzően a diplomaták szerint a terv részletei között szerepelt, hogy

  • ukrán hajók vezetik át a gabonaszállító hajókat az elaknásított kikötőkön keresztül,
  • Oroszország tűzszünetet köt a szállítmányok mozgása idejére,
  • Törökország – az ENSZ támogatásával – ellenőrzi a hajókat, hogy eloszlassa a fegyvercsempészettel kapcsolatos orosz félelmeket.

Az ENSZ és Törökország már két hónapja dolgozik egy terven, amelynek célja Ukrajna fekete-tengeri gabonaexportjának újraindítása, valamint az orosz gabona- és műtrágyaszállítmányok megkönnyítése.

(MTI)

Nyitókép: Bernd Wustneck / DPA / AFP

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Griffi
2022. július 22. 13:01
Ezek után az oroszoknak ugyanúgy fittyet kéne hánynia rá, ahogy a mocskos ukránok a Minszki megegyezésre..
Sulammit
2022. július 22. 12:49
Ezek jó tervek. Különösen ez tetszik: ukrán hajók vezetik át a gabonaszállító hajókat az elaknásított kikötőkön keresztül. Mivel ukránok aknásították el a kikötőket és nem hajlandók felszedni, vezessék át ők a hajóikat, ne az oroszokra, vagy a natora testálják.
Vasalo
2022. július 22. 12:33
@zuridoktor Biztos azokat a szegény menekülteket, akiket a héten a cseh zsaruk szedtek öszze az ország neves kuplerájaibol.
1000bocs
2022. július 22. 12:29
Tehát ukrán hajók fogják kísérni a hajókat a kikötőkon keresztül. Tehát ukránok szórták szét az aknákat, ők tudják hol. Tehát amikor az orosz fél korábban azt mondta hogy ő átengedi a hajókat ha az ukránok felszedik a szétszórt aknáikat, az orosz fél igazat mondott. Tehát a korábban mutogatott aknák amik elsodródtak, ukrán aknák voltak pedig hogy állították hogy az oroszok tették..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!