Adósságtörlesztési moratóriumhoz jut Ukrajna

2022. július 22. 11:41

A hitelezői csoport a döntést a háború okozta rendkívüli körülményekkel, továbbá annak elismerésével indokolta, hogy Ukrajna „példaszerű módon teljesítette” adósságtörlesztési kötelezettségeit.

2022. július 22. 11:41
null

Elsősorban a rendkívüli katonai kiadások miatt Ukrajna jelentős mértékben eladósodott. Az ország fő hitelezői most segíteni igyekeznek, ezért arról döntöttek, hogy Kijev adósságainak törlesztésére moratóriumot kap. Az Tagesschau beszámolója szerint a Németországot is magában foglaló, úgynevezett kétoldalú hitelezői csoport úgy döntött, hogy a visszafizetési haladék a 2022. augusztus 1. és 2023. december 31. közötti fizetési kötelezettségekre vonatkozik.

Az előirányzott, nemzetközileg koordinált moratórium célja az, hogy a háború sújtotta ország nagyobb likviditási térhez, illetve ezáltal pénzügyi támogatáshoz jusson. A szóban forgó hitelezői csoport tagia:

  • Franciaország
  • Nagy-Britannia
  • Japán
  • Kanada
  • Egyesült Államok
  • Németország

A csoport tagjai felszólították Ukrajna többi hitelezőjét is, hogy hasonló módon járjanak el.

Értesülések szerint az adósságtörlesztési moratóriumot Ukrajna kérte.

A kijevi kormány kérte továbbá, hogy az eurókötvények és az azok után esedékes kamatok visszafizetését augusztus 1-jétől számítva huszonnégy hónapra felfüggeszthessék. A hitelezői csoport a döntést a háború okozta rendkívüli körülményekkel, továbbá annak elismerésével indokolta, hogy Ukrajna példaszerű módon teljesítette adósságtörlesztési kötelezettségeit.

Nyitókép: Sergei Supinsky / AFP

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vamonos
2022. július 22. 13:33
Itt lenne az ideje, hogy beismerjék, ezt a háborút elvesztették és leülnének tárgyalni az oroszokkal, ha még meg akarnak menteni valamennyit Ukrajnából. Aki még ezután elesik a fronton, az már szándékos népirtás áldozata lesz, amit a saját elnökük követ el ellenük.
nempolitizálok
2022. július 22. 12:46
Soros ukrajnán milliárdokat bukna, ha a fegyverüzletben nem lenne benne. Azokat viszont az amerikai és európai adófizetők állják.
csjanos
2022. július 22. 12:44
SEMMIT!!!...csak a fegyverszünet után...pfuj
Almassy
2022. július 22. 12:36
Mostantól Ukrajna hivatalosan is feneketlen kút.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!