Megválasztották Srí Lanka új államfőjét

2022. július 20. 10:05

Ranil Vikremeszinghe ügyvivő elnököt és miniszterelnököt választotta meg államfőnek a Srí Lanka-i parlament szerdán.

2022. július 20. 10:05
null

A törvényhozás titkos szavazással döntött az új elnök személyéről, aki Gotabaja Radzsapaksza előző államfő bukása után kivezetheti az országot a politikai, gazdasági és humanitárius válságból. A 225 képviselő három jelölt közül választhatta ki az új elnököt, aki 2024-ig, a jelenlegi ciklus végéig maradhat hivatalban.    

Ranil Vikremeszinghe ügyvivő elnök és miniszterelnök volt a legesélyesebb jelölt. Őt Radzsapaksza pártja, a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező SLPP támogatta. A 73 éves politikust viszont sokan éppen azért nem látnák szívesen államfőként, mert a bukott elnök politikai utódjának tartják. Megfigyelők szerint győzelme esetén kemény intézkedések és további tüntetések várhatók. 

A legnagyobb ellenzéki párt a korábbi oktatási minisztert, a 63 éves Dullasz Alahapperummát támogatta, de az elmúlt napokban több kisebb párt is felsorakozott mögötte, és egyfajta konszenzusos jelöltként tekintettek rá. A harmadik jelölt pedig az 53 éves Anura Kumara Disszanajake volt, akit egy kis baloldali párt állított versenybe. 

(MTI)

Nyitókép: Sri Lanka President Media Divisi / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Kapcsolódó

Szükségállapotot hirdetett ki a miniszterelnök Srí Lankán

Vikremeszinghe, akinek hollétéről nem tudni biztosat, szükségállapotot hirdetett ki az egész országra. Bővebben...

Vikremeszinghe, akinek hollétéről nem tudni biztosat, szükségállapotot hirdetett ki az egész országra.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karbantartó9
2022. július 20. 10:33
Yesss! Ennél ma nincs fontosabb hír egyelőre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!