Oroszország nekimegy a Wikipédiának

2022. július 20. 14:52

Az ország háborús bűneiről szóló szócikkek miatt tervezi megbüntetni a Wikipédiát üzemeltető alapítványt.

2022. július 20. 14:52
null

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság a Wikipédiát üzemeltető alapítvány megbüntetésére készül, mivel Roszkomandzor szerint a digitális enciklopédia »továbbra is tiltott anyagokat publikál, például az Ukrajna területén folyó különleges katonai műveletről«, a Wikipédiát feldobó keresési találatok (nyilván az orosz keresőkön) pedig az orosz képviselőház informatikai bizottságának alelnöke szerint jelezni fogják, hogy törvénysértő oldalra készül belépni a felhasználó – írja a Reuters.

A Wikimedia Foundationt júniusban egy moszkvai bíróság 35 millió forintnak megfelelő rubelre büntette, mivel (szerkesztési elveinek megfelelően) az alapítvány nem volt hajlandó törölni az orosz invázióról, illetve a hadműveletek során elkövetett háborús bűnökről szóló, a bíróság szerint »álhíreket« tartalmazó orosz nyelvű szócikkeit.

Nyitókép: Xose Bouzas / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mysstes
2022. július 21. 11:58
1.ha neked igazad lenne, és ma már olyan belátóak lennének az emberek, akkor lehetne népszavazást tartani erdélyben. lehet? nem. akkor miről beszélünk? és hosszan folytathatnám a sort... nos, ezért nem kerülhetőek el az erőszakos konfliktusok a jövőben sem. 2.milyen konszenzus alakult ki? elmondom én neked: az elnyomás konszenzusa. ma európában minden (etnikai/területi/kisebbségi) problémát elnyomnak, nem pedig megoldanak. az ugyanis, mint mondtam, megbukik az államok "szuverenitásán". azt is mondtam, hogy minden birodalom elnyomó jellegű, különben nem lehetne összetartani. az EU is ilyen. a birodalmiságban legfeljebb fokozatok vannak, de lényegi különbségek nincsenek. 3.a 2.vh bebetonozta az 1.vh igazságtalanságait, pedig a 2.vh is az 1.vh igazságtalanságai miatt robbant ki, reparációs célzattal. akkor: mit tanultak a győzők ebből, milyen tanulságot vontak le? azt, hogy ezeket a problémákat el kell nyomni, minden lehetséges erővel és eszközzel. ez zajlik most, meg az öncenzúra... ezért van, többek között, az EU, mint politikai szervezet is, bukásra ítélve. kell egy európai nemzetekközötti koordináció, oké, de nem ilyen. 4.mert hát végül is minek megnyerni egy háborút, ha nem uralkodhatunk a legyőzötteken, nem igaz?
WLaci
2022. július 20. 21:52
Sok sikert, buzi ruszkik
budapesti
2022. július 20. 17:41
A Wikipediát lehet egyébként manipulálni, lásd erről például itt. https://24.hu/elet-stilus/2022/07/15/unatkozo-kinai-haziasszony-orosz-tortenelem-hamisitas-hobbi-csalo-wikipedia/ De azt nehéz lenne eldönteni, hogy ebben a konkrét ügyben melyik fél sáros és kinek van igaza. Csak az biztos, hogy jól beleillik a hír abba a törekvésbe, hogy "minden nap kerüljön ki a nyilvánosság elé valami nagyon rosszul hangzó dolog az oroszokról"...
budapesti
2022. július 20. 17:36
Nekem az a furcsa, hogy az ukránok még nem próbálták meg betiltani a Wikipediát. Pedig sok minden, ami kínos a 2014-es majdanos puccsal kapcsolatban, le van ott szépen írva - meg magyarul is, itt: https://keresztenyszocialis.blogspot.com/2022/02/mi-is-tortent-ukrajnaban.html?view=magazine
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!