Olasz lap: Orbán Viktor már a saját hívei számára is kellemetlen

2022. július 28. 08:44

„Úgy tűnt, Orbán a náci gázkamrákra hivatkozott, amikor bírálta az EU gázkeresletének 15 százalékos csökkentését” – ilyen, és ehhez hasonló megjegyzésekkel tarkítja a La Repubblica az olasz közbeszédet.

2022. július 28. 08:44
null

A La Repubblica printben megjelent cikkben is tudósított Orbán Viktor beszédének következményeiről. Lemondott Orbán Viktor egyik tanácsadója, tiltakozásul a magyar kormányfő beszéde ellen, amely a migrációnak az „európai fajjal” való állítólagos összeegyeztethetetlenségéről szólt – írják.

„Európa szuverén vezetőjének szélsőséges példája, Matteo Salvini, az Északi Liga és Giorgia Meloni, az Olaszország Fivérei párt politikusainak viszonyítási pontja, ma még az ő hívei számára is kellemetlenné vált” – olvasható a lapban. A zsidó származású Hegedüs Zsuzsa azzal vádolja Orbánt, hogy túllépte az iszlámellenes retorikát, elérve még a rasszizmust is. A magyarországi migránsáramlást bírálva Orbán azt állította, hogy az európai népek szabadon keveredhetnek egymással, de ha ez nem európaiakkal történik, akkor „vegyes fajú világ” jön létre. A magyar vezető szerint ez lenne a „nemzetközi baloldal” célja.

„Úgy tűnt, sajnálatos módon a náci gázkamrákra hivatkozott, amikor bírálta az EU gázkeresletének 15 százalékos csökkentését az ukrajnai háborút és az Oroszország elleni szankciókat követően. Szavai botrányt kavartak Magyarországon, ahol a nácik több mint félmillió zsidót gyilkoltak meg, sokukat Auschwitzba deportálva” – fogalmaz az olasz lap szerzője.

Nyitókép: Földházi Árpád

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik