Német kancellár: Elég volt a vétójogból!

2022. július 18. 12:23

Olaf Scholz szerint Putyin nyíltan arról álmodik, hogy a Szovjetunió, illetve a cárok mintájára új birodalmat hoz létre.

2022. július 18. 12:23
null

Európának a világpolitika központi szereplőjévé kell válnia, ám ehhez véget kel vetni a közös határozatok önző blokádjának, egyes országok nemzeti különútjának, mert az az egész uniónak csak árt – írta saját cikkében a német kancellár, amely a Frankfurter Allgemeine Zeitungon jelent meg. A politikus rámutatott, hogy

egyes kormányok vétója immár egyszerűen megengedhetetlen, ha az EU hallatni akarja hangját a vetélkedő nagyhatalmak világában.

Márpedig szembe kell szállni Vlagyimir Putyinnal, mert különben az folytathatja az agressziót. „Láttuk ezt Grúziában, a Krímben, majd 8 éve, Kelet-Ukrajna megszállásakor és csaknem öt hónapja, a háború megindításakor. Ha Moszkva terve beválik, az azt jelenti, hogy az erőszak gyakorlatilag következmények nélkül megsértheti a jogot. Akkor pedig az európai biztonság és béke is veszélybe kerülne” – hangsúlyozza Scholz.

A támadás új valóságot teremtett, sok minden nem maradhat úgy mint idáig, sem Németországban, sem a földrészen. Elkerülhetetlen, hogy az unió a világpolitika egyenrangú részvevője legyen. Ehhez zárni kell a sorokat, aminek részeként máris sokkal szorosabb lett az együttműködés a tagok között. De meg kell találni a megoldást a többi közt a közös migrációs politikára, a védelmi erő kiépítésére.

Oroszország nem kerülheti meg, hogy ne állapodjon meg Kijevvel

Azt írja: az orosz elnök befolyási övezetekre, nagyhatalmakra és vazallusállamokra akarja felosztani a kontinenst, noha ismeretes, hogy ez a politika milyen katasztrófákhoz vezetett a múltban. Oroszország azonban nem kerülheti meg, hogy ne állapodjon meg Kijevvel, de úgy, hogy az megfeleljen az ukránoknak. A Kreml neokolonialista alapon viszonyul Ukrajnához és a térség több más államához is.

Nyíltan arról álmodik, hogy a Szovjetunió, illetve a cárok mintájára új birodalmat hoz létre.

A földkerekség autokratái pedig éberen figyelik, mire jut.

Európa az imperializmus és a tekintélyelvűség élő antitézise. Ezért szálka az olyanok szemében, mint Putyin. A széthúzás, az állandó vita azonban gyengíti a közösséget, ezért az új helyzetben a legfontosabb válasz úgy hangzik: egység. Meg kell védeni a jog uralmát, a szabadság, egyenlőség, a szolidaritás alapértékeit, az egyén méltóságát.

Ehhez szükség van a világ összes demokráciájának együttműködésére az autoriter hatalmak ellen.

Merthogy az imperializmus visszatért a kontinensre, az orosz rakéták nem csupán ukrán nagyvárosokat romboltak le, hanem porrá zúzták a nemzetközi békerendet is.

Németország felszámolja az energiafüggést

Németország tévedett, amikor évtizedeken át úgy gondolta, hogy csakis barátok veszik körül. Ezért most támogatja Ukrajnát, gondoskodik arról, hogy a NATO ne keveredjen bele a fegyveres viszályba. Ugyanakkor a koalíciós vezetés felszámolja az energiafüggést. A világgazdaság régen látott nehézségekkel került szemben: szállítási láncok szakadtak meg, nincs elég nyersanyag, a harcok miatt nagy a bizonytalanság az energiapiacokon.

Ez pedig felhajtja az árakat.

Egyetlen állam sem képes viszont egymaga szembeszállni a jelenséggel, össze kell fogni. Éspedig az Ukrajna iránti szolidaritáson túl a saját biztonság érdekében, hiszen ha Putyin leállítja a gázszállításokat, akkor fegyverként veti be az energiát. Ezt még a Szovjetunió sem tette meg a hidegháború idején. Scholz a Frankfurter Allgemeine Zeitungban közölt állásfoglalásban megígéri: Németország nem fog kitérni a rá háruló felelősség elől ezekben a nehéz időkben, Európa és a világ érdekében.

Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Összesen 310 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2022. július 20. 13:15
a vétó a jogi szabályozás egyik legfontosabb eszköze. az Unióban a kezdetektól létező jogi lehetőség a helyes döntések meghozatalára. a vétóhoz minden nemzetnek joga van, kiválképpen külpolitikai, nemzeteket érintő kérdésekben. A vétó eltörlése a nemzetek döntési jogának megvonása, a demokratikus működés lábbal tiprása.
Bakterember
2022. július 19. 19:55
Nagyon egyszeru, amelyik szabalyhoz nincs veto jogunk az nem vonatkozik rank.
Osztap Bender
2022. július 19. 18:48
Elég volt a demokráciából, ugye Olaf? Mint az egyszeri kártyás: - nem én nyertem? Akkor új szabály van!
roccobaba
2022. július 19. 12:09
Kérdés, vajon a németek mikor döntenek úgy, hogy elegük van a jelenlegi vezetésből? Talán csak télikabátban űlve, a nem világító karácsonyfa előtt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!