„Megváltozott a magyar álláspont a fegyverszállításról” – álhírt terjesztett az ukrán sajtó

2022. július 20. 06:11

A magyar külügy cáfolt.

2022. július 20. 06:11
null

„Magyarország váratlanul megváltoztatta az álláspontját a fegyverszállítások kérdésében” – Ilyen és ehhez hasonló hírek járták be kedd délután óta az ukrán sajtót, írja az Index. Az ukrán híroldalak szerint ugyanis Magyar Levente, a külügyminisztérium államtitkára azt mondta: Magyarország hajlandó engedélyezni, hogy az ország területén keresztül fegyvereket szállítsanak Ukrajnába.

Magyar Levente kedden utazott a nyugat-ukrajnai Lviv városába,

az ukránok részéről azonban teljesen máshogy futott körbe a hír, méghozzá azért, mert Lviv városi tanácsának sajtószolgálata ugyanerről a találkozóról azzal a címmel számolt be, hogy Magyarország nem ellenzi azt, hogy fegyvereket szállítsanak Ukrajnába a területén keresztül.

Írásuk elején felidézték azt a magyar kormány által sokszor hangoztatott álláspontot, miszerint Magyarország azért nem engedélyezi a szállítást a területén keresztül, mert nem akarja veszélynek kitenni a a Kárpátalján élő magyar kisebbséget. Ezután viszont azzal folytatták, írják, hogy Magyar Levente a keddi találkozón azt mondta: Magyarország ugyan nem szállít fegyvereket Ukrajnának, de harmadik országoknak lehetővé teszi azt, hogy a területén keresztül megtegyék ezt. „Magyarország nem szállít fegyvereket, ez a mi stratégiai álláspontunk. Harmadik országok azonban használhatják a területünket erre” – idézték az írásban az államtitkárt.

Jött a cáfolat

Hangsúlyozták: a közlést azóta a nagyobb ukrán hírügynökségek, híroldalak egytől egyig átvették a lvivi sajtószolgálatra hivatkozva, többek közt az Ukrinform, a Unian és a Pravda is. Paczolay Máté, a külügyminisztérium sajtószóvivője az Index megkeresésére válaszolva azt írta: Magyarország nem változtatta meg álláspontját a fegyverszállítások kapcsán. „A fegyverszállításokkal kapcsolatos magyar álláspont a kezdetektől fogva világos:

és nem engedünk át fegyverszállítmányokat a magyar–ukrán határon” – közölte a szóvivő. Paczolay Máté azt is hozzátette: Ez az álláspont továbbra is változatlan, így minden ezzel ellentétes állítást megfogalmazó hírportál valótlanságot közöl.

Végezetül arra is emlékeztetett, hogy a fegyverszállítások „biztonsági kockázatot jelentenek Kárpátalja területére, és kockáztatnák a magyar emberek biztonságát”. Az egyelőre

nem világos, hogy a lvivi városi tanács miért írt arról, hogy Magyarország megváltoztatta az álláspontját.

Az Index szerint az államtitkár szavait félretolmácsolták, vagy félreértették valamilyen módon. 

Fotó: Bundeswehr, US Army, MTI

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
savrena
2022. július 21. 10:19
"nem engedünk át fegyverszállítmányokat a magyar–ukrán határon" Értő olvasás: a magyar-ukrán határon nem. Ez nem zárja ki, hogy a cuccos Románia vagy Szlovákia felé menjen, ami csak kisebb kerülő.
zakar zoltán béla
2022. július 20. 10:29
CIA
Gyzoltan
2022. július 20. 10:06
Kétsége se legyen senkinek, hogy rajtunk keresztül is mennek a fegyverek, megy a muníció! Éjjel nappal járnak a Boeingek felettünk oda-vissza, persze üresen, csak útvonalat repülnek...
pepita
2022. július 20. 09:50
No- ez az eredménye a kormány folyamatos ukrán kétfedelű, hinta politikájának. Következőleg a patás látogat zelihez? Akkor vajon mit fognak kommunikálni az ukránok? Esetleg igaz amit írnak?? Más a beszéd itthon és más külföldön?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!