Svájc hűvös választ adott Kijevnek az orosz vagyonok elkobzására

2022. július 06. 06:15

A svájci elnök szerint a vagyonelkobzásokkal nagyobb hatalmat biztosítanának az államnak az emberek kárára.

2022. július 06. 06:15
null

Svájc hűvös választ adott kedden az ukrán miniszterelnök azon felvetésére, hogy az orosz oligarchák nyugati szankciók keretében lefoglalt vagyonát Ukrajna 750 milliárd dolláros újjáépítési projektjére kellene fordítani – jelentette a Reuters hírügynökség. Denisz Smihal miniszterelnök az Ukrajna újjáépítéséről megrendezett luganói konferencián arról beszélt, hogy mintegy

300-500 milliárd dollár orosz vagyont foglaltak le a nyugati országok

a büntetőintézkedések során, s ezt a pénzt szerinte a tönkretett iskolák, kórházak és lakások újjáépítésére lehetne fordítani. „Olyan megoldást javaslunk, amelynek keretében nemzeti és nemzetközi jogszabályokban biztosítanánk a befagyasztott vagyon elkobzását nem kiprovokált agresszió esetében” – hangoztatta Smihal Oroszország ukrajnai hadműveletére utalva.    

Az ukrán kormányfő arra hivatkozott, hogy egy ilyen lépés javíthatná a globális biztonságot

azzal, hogy elrettentő erővel hatna az agresszióval szemben. Svájc, amely májusi jelentése szerint eddig összesen 6,3 milliárd frank értékben foglalt le a szankciók hatálya alá tartozó orosz vagyont, ellenzi ennek automatikus átadását. Ignazio Cassis svájci elnök ugyanakkor azzal érvelt, hogy rendkívüli jelentősége van a magánszemélyek védelmének az államhatalommal szemben, a vagyon elkobzásához pedig jogalapot kell teremteni.    

Svájc szerint ez nem jó ötlet

„A demokráciák túlnyomó többségében érvényes szabályok szerint... befagyaszthatunk vagyont, illetve zárolhatunk, hogy kiderítsük az eredetét” – mondta Cassis. Mindemellett tisztázni kell olyan kérdéseket, mint például az intézkedések arányosságát és a szóban forgó pénz és az ukrajnai háború közötti viszonyt. „Hozhatunk olyan döntést, amely tökéletes Ukrajna számára, de

– tette hozzá.

(MTI)

Nyitóképen: Ignazio Cassis. Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
obsitos0
2022. július 06. 23:51
Majd amikor ráértek, nézzetek utána, mi lett az elkobzott (milyen alapon is?) yachtokkal ? Lehet, hogy kiosztották a rászorulók között ?????
Roszi
2022. július 06. 12:05
Nem tudom miért foglalják le magánemberek vagyonát, csak azért mert oroszok, nem hinném , hogy ez jogos. Pláne nem értem , hogy az ukrán zselé milyen jogon követelőzik. Gusztustalan!
TAVIROZSA
2022. július 06. 09:47
Líbia zárolt pénzével mi van, azt nem lehetne újjáépítésre fordítani? - Nem Ukrajnára gondoltam! :D
Kristály
2022. július 06. 08:51
Ilyen biztonságban van a bankban tartott pénznek . Holnp jön egy parancs amerikából a buzancstól és minden bankban levő pénzt zárólnak. Vajon miért ájnározzák a kartyás fizetést a pénz nélküli életet egy adott pillanatban le nulláznak mindenkit . A készpénz biztosabb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!