Indul a marakodás Boris Johnson lemondása után

2022. július 08. 17:10

Több vezető brit konzervatív politikus is szívesen Johnson örökébe lépne, miközben a Munkáspárt népszerűsége az egekben van.

2022. július 08. 17:10
null
Greczula Levente László

Csütörtök délután lemondott miniszterelnöki és pártvezetői tisztségéről Boris Johnson, az Egyesült Királyság eddigi kormányfője. Johnson miniszterelnöki pályafutását egy sor botrány szegélyezte, amiket többnyire sikerült átvészelnie, de a Chris Pincher körül kirobbant szexuális zaklatási botrányból már ő sem tudott kikecmeregni. Az ügy hátteréről részletesebben ebben a cikkben írtunk.

Bár sokan azt tartották volna kívánatosnak, hogy Johnson azonnal távozzon hivatalából és a párt éléről, ez nem teljesen így lett. A miniszterelnök addig mindenképpen a Downing Street 10-ben akar maradni, amíg a konzervatívok nem választanak a helyére új pártelnököt. Ez ősznél hamarabb egyáltalán nem valószínű, de a pontos menetrendről majd csak a jövő héten tudunk pontosabbat mondani.

A miniszterelnök párton belüli pozícióvesztését az is jól jelzi, hogy

a héten rekordszámú tory képviselő, kormánymegbízott és miniszter adta vissza a megbízatását,

hogy így is nyomást gyakoroljon Johnsonra. A kormányfő viszont inkább felfrissítette a kabinetet, új minisztereket és megbízottakat nevezve ki a megüresedett helyekre. Boris Johnson azt ígérte: nem lesznek nagy változtatások, amíg nem lesz meg az utódja.

Régi szövetségesek is átvennék Johnson helyét

Lehetséges „trónörökösökből” egyáltalán nincs hiány a konzervatívoknál. Bár a versengés e korai szakaszában még korai lenne erősorrendekről beszélni, egy keddről szerdára végzett YouGov-felmérés szerint – kissé talán meglepő módon – éppen azok a lehetséges jelöltek örvendenek a legkisebb népszerűségnek párttársaik körében, akik Johnson eddigi kormányában (vagy éppen a bukása során) hívták fel magukra a figyelmet.

Sajid Javidot, aki korábban egészségügyi miniszterként vett részt a Johnson-kormány munkájában, és akinek a nevéhez a sikeres brit oltási program sikere is fűződik, a válaszadók csupán négy százaléka látná szívesen a párt élén. Javid egyébként hosszú ideig Johnson hangos támogatójának számított, de ennek az időnek már láthatóan vége van.

Nem büszkélkedhet nagyobb népszerűséggel Nadhim Zahawi sem, aki alig egy nappal az után támadta hátba Boris Johnsont a héten, hogy az kinevezte volna a pénzügyekért felelős tárca élére. Őt a toryk körülbelül öt százaléka támogatná pártelnökként.

A jelenleg legnépszerűbbnek számító jelölt, Ben Wallace szintén Johnson régi szövetségesének számít,

s már tizenhét éve ül a brit parlamentben. A katonaviselt Wallace Johnson miniszterelnökké választását követően védelmi államtitkárként találta meg a számítását a kabinetben. Rá a megkérdezettek tizenhárom százaléka voksolna.

A Munkáspárt népszerűsége töretlenül növekszik

Adminisztratív szempontból egyáltalán nem egyszerű folyamat a konzervatívok elnökválasztása, amit – lévén, hogy még csak egy nap telt el Johnson lemondása óta – még további jelöltségek és visszalépések is színesíteni fognak.

Egy valaki azonban biztos van, aki nem bánja, hogy a toryk körül egyre nagyobb a káosz: Keir Starmer, a Munkáspárt vezére. A Labour népszerűsége immár több mint fél éve – vagyis körülbelül a partygate-botrány kitörése óta (erről itt írtunk bővebben) – stabilan megelőzi a konzervatívokét. A YouGov pénteken közzétett felmérése szerint

a Munkáspárt népszerűsége 40 százalék körül alakul,

míg a konzervatívoké 29 százalékon áll – ilyen mélységekben utoljára januárban jártak Johnsonék.

 

Fotó: CARLOS JASSO / AFP

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gsss
2022. július 08. 23:31
először menjen fodrászhoz ő második az usa után aki az ukrán-orosz háborút ezerrel nyomja, remélem azért burkoltan ebbe bukott bele lapátra került és remélem a politikai szemétdombra egy felkapaszkodott széllovas de ilyen világot élünk, senkik és percemberek a valakik
józan paraszti ész
2022. július 08. 20:40
Sadiq Khan lesz a megoldás. Nekik is kell, hogy Karácsony legyen.
villogókékfog
2022. július 08. 20:09
Tegyék be Porosenkót, ukrán is, meg sikeres. Ja, egyik sem, Waltzman.
olajfa1
2022. július 08. 19:21
A "konzervatívok" ezzel SAJÁT MAGUKAT VÉGZIK KI!... A liberális aljasoknak sikerült kikezdezdeniük a konzervatívok egységét! Sokba fog ez az "igazság" kerülni az angoloknak meg a konzervatívoknak... Legártalmasabb a "LIBERÁLIS IGAZSÁG"... mert az a valóságellenes!...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!