Brüsszel központosított, kötelező érvényű uniós gázelosztásra vonatkozó törekvése tévút

2022. július 20. 09:17

Az elmúlt hónapok szankciós törekvései után nehezen képzelhető el, hogy egy vészhelyzetben Brüsszel észszerű döntéseket hozzon.

2022. július 20. 09:17
null
Hortay Olivér

„Az Európai Bizottság ma mutatja be új veszélyhelyzeti terveit, amelyek a közösség gázellátási zavarai esetén lépnének életbe.  Az előzetes információk alapján a Bizottság új jogköröket adna magának: veszélyhelyzetben központilag osztaná el az uniós gázkészleteket és fogyasztásuk csökkentésére kényszerítené a tagállamokat.

A brüsszeli törekvések legalább öt okból elrugaszkodottak a valóságtól:

  • A terv képviseleti és jogi akadályokba ütközik.

  • Az ellátásbiztonságot a tagállamok választott vezetőinek joga és kötelessége garantálni.

  • A Bizottságnak sem politikai felhatalmazása, sem technikai (jogi, intézményi, szakmai stb.) felkészültsége nincs ahhoz, hogy beleszóljon a tagállamok fogyasztásába, vagy a gáztárolók üzemeltetésébe.
  • A tapasztalatok alapján az uniós intézményrendszer nem képes elég gyorsan reagálni.
  • A történelmi példák egyértelmű tanulsága, hogy az energiaellátás megszakadásakor kialakuló pánik legalább annyira veszélyes, mint maga az ellátáskimaradás.

Az elmúlt hónapok szankciós törekvései után nehezen képzelhető el, hogy egy vészhelyzetben Brüsszel észszerű döntéseket hozzon. A háború kirobbanása óta az Európai Bizottság annak ellenére minden eszközzel az energiaszállításokat érintő szankciók bevezetésén dolgozik, hogy az nyilvánvalóan ellentétes a közösség gazdasági és ellátásbiztonsági érdekeivel. A központi elosztás méltánytalan, mert a felelősen gazdálkodó tagállamoktól juttatna erőforrásokat a felelőtlenül gazdálkodó tagállamoknak.

Egyes országok ellátása azért van már ma is veszélyben, mert a politikai törekvéseiket (atomerőművek bezárása, Oroszország megbüntetése stb.) az ellátásbiztonság elé helyezték.

Az, hogy ezek után a felelősen gazdálkodó országok – »lenyelve« a korábbi költségeket, politikai támadásokat és veszélybe sodorva saját fogyasztóikat – biztosítsák a felelőtlen országok ellátását, méltánytalan és igazságtalan.”

Nyitókép: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsekerno_007
2022. július 20. 20:10
Brüsszel miatt nyírták ki a KATA-t is?!?
Pelso j.
2022. július 20. 17:19
Ha jól tudom, még nincs részletes, konkrét terv. Lényeg, hogy brüsszelezni lehessen.
pandalala
2022. július 20. 16:52
'dögöljön meg a szomszéd tehene is'
mo ching
2022. július 20. 16:08
Ursula von der Habsburg fél, hogy befagy a popója a palotájában, ha a gyarmatok nem adnak elég gyarmatárut neki, ezért elkezdett toporzékolni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!