Szakértő a háborúról: Ha az oroszok nem mozgósítanak, az ukránok fognak előnybe kerülni

2022. július 26. 12:19

Bendarzsevszkij Anton szerint tízezer fölött lehet az orosz halottak száma, az ukránok 38 ezres jelentése erős túlzás.

2022. július 26. 12:19
null

Bendarzsevszkij Anton az Ökonomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója volt az Ultrahang vendége. A téma a háború elmúlt fél éve és a lehetséges jövőbeni forgatókönyvek voltak.

Az elemző szerint az ukránok legnagyobb eredménye, hogy megőrizték az államiságukat az elmúlt hat hónapban, pedig a háború előtti elemzések gyors orosz előrenyomulással számoltak – a Dnyeperig.

A jelenlegi orosz megtorpanásról Bendarzsevszkij azt mondta, hogy az oroszok „operatív taktikai szünetet” tartanak, amelynek időtartama alatt is folyamatosan  zajlik a toborzás, – önkéntes alapon – de ez nem túl sikeres, amit szerinte az bizonyít, hogy már a börtönökbe kell menniük a toborzóknak.

A szakértő szerint a különböző becslések közül az oroszokét idézte. Eszerint egy hónappal ezelőtt 4400 orosz halottat lehetett azonosítani név szerint. Úgí véli, ennek a többszöröse a realitás, de a 38 ezres ukrán adat erős túlzás.

Ismertette: az ukrán számítás úgy zajlik, hogy ha kilőnek egy tankot, akkor az abban helyet foglaló 3-4 fős személyzetet automatikusan az orosz veszteségek közé számolják, így jött ki a 38 ezres szám.

A HIMARS-rendszert Bendarzsevszkij komoly kihívásnak nevezte orosz szempontból. ( Szerinte műholdfelvételek is bizonyítják, hogy az elmúlt hónapban az orosz nehéztüzérség aktivistása a frontokon a töredékére esett, ami a HIMARS-oknak is köszönhető.)  Elmondta: az elmúlt hetekben körülbelül 5000 lőszerraktárat semmisítettek meg az ukránok. Úgy véli, hosszabb távon az oroszok alkalmazkodni fognak a problémához.

A jövőről szólva Bendarzsevszkij elmondta: ha nem lesz mobilizáció orosz részről, akkor az ukránok fokozatosan előnybe fognak kerülni. 

Nyitóképen: Orosz katonák. Fotó: Pavel Lisitsyn / Sputnik / AFP

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. július 27. 00:35
"A jelenlegi orosz megtorpanásról Bendarzsevszkij azt mondta, hogy az oroszok „operatív taktikai szünetet” tartanak, amelynek időtartama alatt is folyamatosan zajlik a toborzás, – önkéntes alapon – de ez nem túl sikeres, amit szerinte az bizonyít, hogy már a börtönökbe kell menniük a toborzóknak." Oroszország belpolitikai okokból így akarja. Sokkal nagyobb haderőt tudna bevetni és tízezrével tudna külföldieket toborozni. Észak-Korea, Szíriai, Etiópia is szívesen küldene katonákat. Van némi alapja Putyin azon kijelentésének, hogy "még el sem kezdtünk semmit." Bőven vannak még Oroszországnak lehetőségei lépni, de valamiért ezt a visszafogott stratégiát követi. Messze nem kell még totális háborút hirdetnie. A Nyugat várja és akarja nagyon valamiért, hogy Oroszország mozgósítson.
Akitlosz
2022. július 27. 00:30
"Az elemző szerint az ukránok legnagyobb eredménye, hogy megőrizték az államiságukat az elmúlt hat hónapban, pedig a háború előtti elemzések gyors orosz előrenyomulással számoltak – a Dnyeperig." Ez a háború nem az ukránokról szól, ők csak eszközök, bábok Amerika játékában. Oroszország rájött, hogy a háború jó üzlet. Elegendő kevesebbet is exportálnia mégis jóval többet keres. Így az az érdeke, hogy ez a helyzet minél tovább fennmaradjon. A szankcióknak ugyan nem örül, de mintha a szankciók kitalálói és alkalmazói jobban szenvednének a saját intézkedéseiktől. :-) Így ezért is az Oroszország érdeke, hogy a szankciózók hadd élvezzék ki maradéktalanul a szankcióik hatásait!
Akitlosz
2022. július 27. 00:26
"Bendarzsevszkij Anton szerint tízezer fölött lehet az orosz halottak száma, az ukránok 38 ezres jelentése erős túlzás." Mert a harmincnyolcezer az nem tízezer fölött van? Nem egy matematikai zseni ez a szakértő.
Gyzoltan
2022. július 26. 20:22
Valami meglepetés lóg a levegőben... Szinte állóvízzé lassultak az események... Lehet pótolni a fegyvereket, az embereket is korlátozottan, de ami elveszik, s nincs pótlására lehetőség, az az IDŐ! Kinek lesz az elveszejtője...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!