A globális minimumadó bevezetése mellett foglalt állást az Európai Parlament

2022. július 06. 16:45

Az EP-képviselők nagy többséggel kijelentették: a jelenlegi nemzetközi adózási szabályok a modern kor gazdaságában elavultak, és aláássák az egységes piacot.

2022. július 06. 16:45
null

A globális minimumadó bevezetése mellett foglalt állást az Európai Parlament képviselőinek többsége szerdán, hangot adva annak a véleményének is, hogy a nemzetközi és az európai uniós adózási szabályok nem megfelelőek a modern kor gazdaságában, adóelkerülésre sarkallnak, és hátrányosak a kis- és középvállalkozások számára – tájékoztatott az uniós parlament közleményben.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 450 szavazattal, 132 ellenszavazat és 55 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásukban az EP-képviselők kijelentették,

a jelenlegi nemzetközi adózási szabályok a modern kor gazdaságában nagyrészt elavultak, és aláássák az egységes piacot.

„Magyarország vessen véget az adóügyi megállapodás blokkolásának”

Véleményük szerint az egyhangú uniós döntéshozatalhoz „nagyon magas szintű felelősségvállalás és lojális együttműködés” szükséges. A tagállamoknak hosszú távon mérlegelniük kell a minősített többségi szavazásra való áttérést, az Európai Bizottságnak pedig újra kellene indítania a vitát arról, hogy az adózás egyes területein fokozatosan át lehet-e térni a minősített többségi szavazásra – írták.

Az állásfoglalásban a képviselők sürgették Magyarországot, hogy vessen véget a globális adóügyi megállapodás blokkolásának az Európai Unió Tanácsában.

Arra biztatták az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy ne bocsátkozzanak politikai alkudozásba azokkal a tagállamokkal, amelyek visszaélnek nemzeti vétójukkal, és mindaddig tartózkodjanak a magyar nemzeti helyreállítási terv jóváhagyásától, amíg Magyarország teljes mértékben eleget nem tesz a rendeletben meghatározott valamennyi kritériumnak. Ha Magyarország kitart vétója mellett, akkor nemzetközi kötelezettségvállalásai teljesítése érdekében az uniónak meg kell fontolnia más lehetőségek és eszközök használatát – tették hozzá.

„Elég Magyarország pellengérre állításából”

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja, az MTI-hez eljutatott közleményében kijelentette: elég Magyarország pellengérre állításából. A közlemény szerint Győri Enikő fideszes EP-képviselő a szavazás után azt mondta, nem történt meglepetés, a határozat beleillik a Magyarországot lejáratni próbáló döntések sorába. A határozat nem más, mint Magyarország ismételt pellengérre állítása.

A nemzeti vétó használata az uniós szerződésekben biztosított joga minden tagállamnak

– emlékeztetett.

Kijelentette: a háborús gazdasági környezetben a globális minimumadó elhamarkodott bevezetése elhibázott döntés volna. Mivel a nagy technológiai cégek megadóztatásáról nem született döntés, az amerikai és az ázsiai országok pedig még sehol nem tartanak a globális minimumadó bevezetésével, elhamarkodott elfogadásával Európa súlyos versenyképességi hátrányba kerülne – figyelmeztetett.

Kiemelte: az adópolitika kulcsfontosságú a nemzeti szuverenitásban, arról nemzeti keretek között kell dönteni. Nem létezik közös fiskális politika, ezért kell egyhangúsággal dönteni adózási kérdésekben uniós szinten – tette hozzá. Győri Enikő szerint a minimumadó bevezetése megkettőzné a magyar vállalkozások terheit, súlyosan veszélyeztetve az ország gazdasági fejlődését. Most a beruházásokat kell támogatni a munkahelyek és a családok védelme érdekében. Olyan megoldást kellene keresni, amely az európai polgárok és a vállalatok érdekeit szolgálja  hangsúlyozta.

„A magyar kormány az adócsökkentések kormánya. Ezt a politikát követjük sikeresen immáron több mint tíz éve” – tette hozzá a fideszes politikus.

Ujhelyi szerint kormány vétója kizárólag a zsarolásról szól

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője, az MTI-hez eljutatott közleményében arra figyelmeztetett, hogy a Fidesz-kormány uniós vétója bumerángként csaphat vissza. 

– fogalmazott a szocialista politikus, majd hozzátette: a vétó egyértelműen csak a Magyarországnak járó uniós források kompromisszumoktól mentes kikényszerítését célozza.

Véleménye szerint a Fidesz-kormány zsaroló technikája újabb érv lesz amellett, hogy az európai érdekeket gáncsoló magyar kormány ellen végigvigyék az uniós büntetőeljárásokat. Ez a végén nemcsak jelentős, ezermilliárdokban mérhető uniós forrás, de Magyarország uniós szavazati jogának elvesztésével is járhat. Ez a károkozás kizárólag a Fidesz-kormány bűne és felelőssége – szögezte le. „Ha a magyar kormány nem változtat a magatartásán, azzal egész Magyarországnak, minden egyes magyar családnak súlyos és megbocsáthatatlan károkat okoz” – tette hozzá Ujhelyi István.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2022. július 07. 19:13
Ez már nem unió európa érdekében ha nem egy Soros uniója a buzik érdekében.
elbogumilo
2022. július 06. 17:20
Az adózás tagállami hatáskör, napirendre se kellett volna venni. Aki akarja, szólóban bevezetheti.
Nehidd El
2022. július 06. 17:12
„Legyen világos, a magyar kormány vétója kizárólag a zsarolásról szól – fogalmazott a szocialista politikus, majd hozzátette: a vétó egyértelműen csak a Magyarországnak járó uniós források kompromisszumoktól mentes kikényszerítését célozza." Te nagyonhüje, ezzel az ostoba hazugságoddal már megint csúnyán meg fogsz bukni, mert úgy fogjuk megkapni a forrásokat (ahogyan te is fogalmazol, mert azok nekünk _járnak_), hogy a minimumadó ügyében nem engedünk.
Nehidd El
2022. július 06. 17:08
Ki nem szarja le, hogy mi mellett teszik le a voksukat a Föld legrühösebb kommunistái? Mindenesetre ha már ilyen szépen demonstrálták a véleményüket, folytathatnák azzal, hogy hazaviszik és leadózzák az offshore paradicsomokban tartott vagyonukat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!