Új kormánykoalíciót alakít az észt miniszterelnök

2022. július 14. 11:20

Kalja Kallas saját kezdeményezésére mondott le.

2022. július 14. 11:20
null

A tájékoztatás szerint Kaja Kallas csütörtök reggel hivatalosan számolt be a kormánynak arról a döntéséről, hogy saját kérésére lemond.

– derült ki a kabinet honlapján közzétett nyilatkozatból.    

Kallas azt is javasolta, hogy péntekre hívják össze a parlament rendkívüli ülését, amelyen arra kéri majd a képviselőket, hogy bízzák meg őt egy új kormány megalakításával, amely a nemzeti-konzervatív Haza Párt (Pro Patria/Isamaa) és a Szociáldemokrata Párt koalícióján alapulna.

Kallas az elmúlt másfél évben volt miniszterelnök. Nyilatkozatában elmondta, hogy nehéz időszak volt, a koronavírus-világjárvány és az ukrajnai események miatt bonyolódott a geopolitikai helyzet. Hozzátette, hogy döntéséről tájékoztatja Alar Karis elnököt. A miniszterelnök még a múlt héten beszélt arról, hogy a jobbközép Észt Reform Párt és a középbal Centrumpárt alkotta kormánykoalíció válsága miatt lemondhat.

Június 3-án az észt elnök felmentette a külügyminisztérium és a belügyminisztérium vezetőit, valamint öt másik minisztert, akik a kormányban a Centrumpártot képviselték. Az eddigi koalíciós kormány 2021 januárjában alakult meg. A leváltott centrumpárti miniszterek feladatait ideiglenes jelleggel – az új koalíció megalakulásáig – a kabinet más tagjai vették át.

Kallas már korábban tárgyalásokat jelentett be az észt szociáldemokratákkal, valamint a Haza Párttal. A kormánykoalíció felbomlásához a család- és gyermektámogatási törvényjavaslat körül kibontakozott hatalmi harcok és viták vezettek. A Centrumpárt ugyanis a kezdeményezés megvalósításához összeállt az ellenzékkel, valamint megakadályozta egy, a kabinet által jóváhagyott, az észt nyelvű iskolaelőkészítő oktatásról szóló törvényjavaslat elfogadását a parlamentben.

(MTI)

Nyitókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bispora
2022. július 14. 12:39
Ezeket a picsákat melyik CIA laborban klónozzák: Kalja Kallas, Jacinda Adern, Magdalena Andersson, Mette Frederiksen, Sanna Marin, Ingrida Simonyte, Annalena Baerbock és a hazai versenyzők Cseh Katka és Donáth Anna. És felkészül valamelyik színesbőrű angol maca...
fatman
2022. július 14. 12:37
miért kell lemondania, ha újra ő akar kormányt? szép szőke, de elég buta lehet...
minekkellregisztralni
2022. július 14. 11:54
Progresszív libsikormány, annyit is ér.
koronaszepe
2022. július 14. 11:40
Helyes nő, sok sikert!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!