Putyin: Oroszország nem ellenzi Ukrajna uniós csatlakozását

2022. június 18. 07:53

Az orosz elnök szerint, ha Ukrajna csatlakozik, akkor Európa összeszerelő üzeme lesz.

2022. június 18. 07:53
null

Oroszországnak semmi kifogása Ukrajna európai uniós csatlakozása ellene, mert az EU nem katonai blokk – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a 25. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum pénteki plenáris ülésén.

„Az EU nem katonai szervezet, katonapolitikai blokk, ellentétben a NATO-val, ezért mindig is azt mondtuk, semmi kifogásunk nincs ellene.

és az adott gazdasági egyesülésen múlik, hogy vegyen-e fel új államokat a tagjai közé vagy sem” – mondta.

Egyúttal kifejtette, hogy az ukrán gazdaság szerkezete nagyon nagy támogatásokat igényel, és ha Ukrajna nem védi meg a belső piacát, akkor végül félgyarmattá válik. Nem tartotta valószínűnek, hogy a szomszédos ország visszaállítja majd az elveszett repülőgépgyártását, hajógyártását, elektronikai iparát és más kritikus iparágait, mert az európai óriások nem fognak versenytársat teremteni maguk számára. Lehetségesnek nevezte, hogy

„Hogy ez mennyire lehetséges és célszerű az EU számára, azt maguk az Európai Unió országai határozzák meg. Hogy ez Ukrajna javára vagy kárára válik-e, az szintén az ő dolguk, az ukrán nép és az ukrán vezetés dolga” – fogalmazott Putyin.

„Mi mindig is elleneztük az ukrán terület katonai birtokba vételét, mert ez veszélyezteti a biztonságunkat, ez ellen léptünk fel, de ami a gazdasági integrációt illeti, kérem, az Isten szerelmére, ez az ő döntésük” – tette hozzá az orosz vezető.

Úgy vélekedett, hogy Ukrajnának több tízmilliárd dolláros beruházásra lenne szüksége ahhoz, hogy fellendítse gazdaságát, amelyet a Szovjetunióból való kilépése óta „elherdált”. Azt is mondta, hogy ukrán nép tehetséges, nagy potenciál rejlik benne, és hangot adott feltételezésének, hogy előbb-utóbb normalizálódik a helyzet.

Azt mondta, Oroszország abban érdekelt, hogy minden szomszédja jólétben éljen, és „elkerülhetetlennek” nevezte a kapcsolatok helyreállítását. Bírálóan szólt ugyanakkor az ukrán elitről, amely szerinte az ország „civilizációs választásáról” valójában meg akarja védeni a pénzt, amit a néptől ellopott.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Dmitrij Loveckij

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. június 18. 20:24
Degenerált háborús bűnös.
Akitlosz
2022. június 18. 14:31
Az a hiba a gondolatmenetben, hogy az Európai Unió már csak névleg gazdasági társulás papíron. A gyakorlatban már politikai unió, amelyik ugyanazt az "értékrendet" kényszeríti rá az összes tagállamára. Na csak például tilos halálbüntetést alkalmazni. Amely ügynek a világon semmi köze nincsen gazdasági társuláshoz. Az EU egy föderatív állam de facto. A tagállamai csak elvileg független országok, gyakorlatilag az EU határozza meg a politikájuk számtalan elemét. Még azt is, hogy honnan ne vegyenek gázt meg olajat. Szóval az EU már csak jogilag gazdasági társulás csupán, ezért hiba csak annak tekinteni.
Akitlosz
2022. június 18. 14:26
"Putyin: Oroszország nem ellenzi Ukrajna uniós csatlakozását Az orosz elnök szerint, ha Ukrajna csatlakozik, akkor Európa összeszerelő üzeme lesz." Magyarországi tapasztalatok alapján ez bizony így van. Ami azt is jelenti, hogy a Magyarország helyett Ukrajnába fognak szereltetni a cégek, mert az ukrán fehér ember munkája még olcsóbb, mint a magyaré, így az unióban lesz miből segélyezni a németországi iszlám terroristákat.
röviden
2022. június 18. 11:51
Ez a Putyin tényleg roppant gonosz. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!