Politico: Ukrajna aligha áll jobban az igazságszolgáltatás vagy sajtó függetlensége dolgában, mint Lengyelország

2022. június 16. 18:04

A lap vendégszerzői szerint a lengyel jogállami válság és az ukrán háború átalakítja az egész uniót.

2022. június 16. 18:04
null

Nem lehet egyszerre felvenni Ukrajnát az EU-ba és megbüntetni a lengyel kormányt, írja a Politico elemzése.

Két vendégszerző azt jósolja az amerikai híroldal európai kiadásában, hogy a lengyel jogállami válság, illetve az ukrán háború átalakítja az egész uniót. Stefan Auer és Nicole Sciclune egyaránt tanársegéd Hongkongban, csak egyikük a városi egyetemen, a másik pedig az ottani baptista egyetemen.

Úgy vélik, hogy Lengyelországban kétségtelenül nagyot rontott a demokrácia minőségén a jogállam a felrúgása, ami egyben destabilizálta Európa alkotmányos berendezkedését.

A viszályt azonban sem Varsó, sem Brüsszel nem tudja megnyerni, különösen most, hogy folynak a harcok Ukrajnában. 

Kifejtették azt is, hogy ez nem az az unió, amely képes volna megmenteni a lengyel demokráciát a PiS-kormánytól. A szervezet ellenben ügyletet köt Törökországgal és Líbiával, nehogy a menekültek elérjék Európa partjait. Továbbá végtelen megszorításokat kényszerít rá Görögországra, mert az adósságkönnyítés politikai okokból kivitelezhetetlennek minősült. És nem engedélyezi, hogy bárki gyártsa a Covid-elleni oltásokat.

Azon felül tagja Magyarország és Lengyelország.

A bírálók persze tisztában vannak ezekkel a hiányosságokkal, Ám tévednek, ha mindezért a politikai akarat hiányát okolják, noha az Európai Tanács felvizezi, a Bizottság pedig habozik bevetni a rendelkezésre álló eszközöket. A válság valójában politikai természetű, nem lehet megoldani jogi vagy más, technokrata eszközökkel – tették hozzá. 

„Ukrajna aligha áll jobban az igazságszolgáltatás függetlensége,

De ez nem akadályozhatja meg az EU, illetve annak tagországait abban, hogy segítsenek Kijevnek, vagy bevegyék teljes jogú tagként, amint vége a háborúnak. Ha a földrész szabad és egységes akar maradni, akkor Ukrajnának felül kell kerekednie Oroszországon” – fogalmaznak az elemzésben.

Ám a fegyveres viszály, valamint a lengyel kihívás várhatóan felülírja az európai összefogást. Az eredmény egy heterogénebb Európa lesz, amelyben a politikai egyezségek keresztezik a jog közvetlen alkalmazását – és ez káros engedménynek ígérkezik – hangsúlyozza a Politico vendégkommentárja.

Nyitókép: AFP

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robertoo
2022. június 17. 09:10
"Stefan Auer és Nicole Sciclune egyaránt tanársegéd Hongkongban, csak egyikük a városi egyetemen, a másik pedig az ottani baptista egyetemen." Tanársegéd!!!!!!!!!!!! ..................................... Ízlelgessük egy kicsit!
Biivisz
2022. június 17. 06:18
"Ukrajna aligha áll jobban ... mint Lengyelország ... De ez nem akadályozhatja meg ... hogy ... bevegyék teljes jogú tagként ..." Úgy tűnik, megkezdődött a kettős mérce "legalizálása", azaz a "vannak egyenlőbbek" tényleges beépítése az EU-s jogrendbe. Mostantól hazudozni se kell a fékekellensúlyokról, meg zeurópaiértékekről. Nekik szabad, neked még nem, kész. És kuss van.
zabszem
2022. június 16. 21:07
Hölgyek, urak! És akkor a SZABAD sajtót hallották Brüsszelből kérem! A fenti cikk fordítása a valóságra: Nem tetszik nekünk a lengyel jobb oldali kormány!! A helyzet az, hogy a sajtó Lengyelországban semmivel sem kevésbbé szabad mint Németországban!! Sőt! Akkor ezek szerint a németek ki is lehet rúgni az EU-ból!! Aki meg szeretné nézni milyen szabad a német sajtó nézzen egy napig német közszolgálati tv! Hajajj! Lesz mit ámulni!!! De nem, kérem itt lengyel vész van! Mi több, hölgyek, urak fülét kinyitni: Jogállamisági válság!!! Na ne b@sz! Emberek, hogy az ég nem szakad le! :) Ilyenkor az ember csak pislog, hogy vajon ezt nyugaton tényleg benyelik-e.... De szerintem azért sejtik, ha nem teljesen debilek, hogy itt azért akad némi probléma az értelmezésben... :)) Mert a kommenteket (még a cenzúrát is beleszámítva) ezerszer józanabbak, mint a cikkek... :))
Karbantartó9
2022. június 16. 20:45
Remélem, az ilyen dumák után lengyel barátaink észbe kapnak, és hamar elnézést kérnek Viktortól, mert belátják, csak mi vagyunk az igaz barátaik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!