Így tudósít az orosz és ukrán média a háború első 100 napjáról

2022. június 03. 11:49

Az ukrán média a „bátorság 100 napjáról beszél”, míg az oroszok kínosan kerülik a háború hosszának említését.

2022. június 03. 11:49
null

A BBC egy rövid összeállítást közölt arról, hogy hogyan számol be az orosz, valamint az ukrán média arról, hogy elérkeztünk az orosz-ukrán háború 100. napjához. Az orosz televízió eddig nem tett említést arról – immár 100 napja –, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát.

Oroszország legnépszerűbb tévécsatornái mind azzal kezdték reggeli adásukat, hogy Ukrajnát azzal vádolták, hogy válogatás nélkül lövi a kormány ellenőrzésén kívül eső területeket. A Kreml által vezetett Rosszija 1 tévécsatorna szerint „nacionalisták támadták Mariupolt és Donyecket”, míg a szintén állami Egyes csatorna

Egyik csatorna sem említi, hogy Oroszország ukrajnai „különleges katonai művelete” a 100. napjába lépett. A háború kitörése előtt mindkét csatorna kommentátorai azt sugallták a nézőiknek, hogy Oroszországnak valószínűleg csak néhány napba telik, hogy átvegye az ellenőrzést Ukrajna felett.

Csütörtökön a Meduza nevű független honlap névtelen forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a kormány utasította az állami médiát, hogy ne említse a 100 napot. „A háborúhoz kapcsolódó dátumokra való összpontosítás elgondolkodtathatja az oroszokat az invázió céljairól és arról, hogy mennyire volt sikeres” – mondta állítólag egy Kreml-közeli forrás a Meduzának.

Ez éles ellentétben áll az ukrajnai médiatudósítással,

„Ez nem egy ünnepelni való dátum, és reméljük, hogy nem a háború kezdete óta eltelt 200 napot fogjuk ünnepelni. Reméljük, hogy a győzelem napját ünnepelhetjük” – mondta a Prjamy TV műsorvezetője.

Nyitókép: YouTube-képernyőkép

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
PUSZTÍTÓ1
2022. június 03. 14:22
+++++++++++++++++++++++++ MOSZKOVITÁKNAK, putler RAJONGÓKNAK INGYEN OROSZ RULETT DUPLA GOLYÓVAL! ++++++++++++++++++++++++ BONUS VODKA KÖRÖNKÉNT ++++++++++++++++++++++++
Vörös Piranha
2022. június 03. 12:44
Ebben a száz napban 50 évet visszaesett gazdaságilag Ukrajna. Igazi sikertörténet a bolonddá tett ukránoknak a trottyos, fingós Budi meg a buzeráns fiacskája szaros seggét védeni.
nempolitizálok
2022. június 03. 12:27
Az oroszt figyelemmel kisérem, az ukránt nem tudom elkerülni. Ég és föld a kettő. Az orosz a saját veszteséget nagyon szűken közli. Az ellenség ember veszteségeiben viszont (összevetve az ukrán információkkal) nem hogy nem hazudik, hanem alámegy. Ennek oka az lehet, hogy az ukrán az átállt katonákat veszteségnek írja, mintha elestek volna. Egyre többen állnak át. Ami kihámozható több hónap adataiból: Az oroszok rengeteget fejlődtek, képesek lelőni az összes fajta drónt, a légierejükre az ukránok szinte egyáltalán nem jelentenek veszélyt, fordítva szinte naponta egy-két ukrán repülő és mellé helikopter. Ezzel párhuzamosan a tűzérségüket igen jól védik levegőből és földi támadások ellen. Az ukránok viszont nem képesek megvédeni a tűzérségüket. Az oroszok taktikája már rajszinten is nagyon kidolgozott lett, a különféle tipusú hadászati egységek nagyon össze tudnak dolgozni ezért nagyon kevés az emberveszteségük. Tegnapelőtti hír, hogy ez nekik nulla, ami nyilván azért nem igaz, de előnyösen tudnak kijönni egy támadásból. Az oroszok az ukrán hadifoglyokkal nagyon jól bánnak, hogy minnél több átálljon, az ukránok viszont kegyetlenül bánnak velük és a lakossággal is, akiket élő pajzsként használnak. Az ukránoknál komoly russzofóbia van. Az ukránok nagy hangsúlyt helyeznek a propagandára, hiszen a nyugat hangulatától sokk függ számukra. A nyugat viszont ezekre egyre immunisabb. Összképem: az ukránokat már csak a külföldi fegyverek tartják harcban, de kezdeményezőképességüket elvesztették, alapvetően visszavonulnak. Kizártnak tartom a fordítást. Az oroszok rengeteget tanultak, mivel saját fegyvereiket használják, hónapok alatt kitanulták az apró, de létfontosságú trükköket, az ukránok viszont rengeteg-félét használnak, nem képzettek, az oroszok jóval kisebb emberszámmal is haladnak mint kés a vajban.
LancelotDuLac
2022. június 03. 12:21
Hazudik mindkettő!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!