CNN-elemzés: Fordulat állt be az ukrajnai háborúban

2022. június 27. 17:09

Orosz sikerekről ír az amerikai portál.

2022. június 27. 17:09
null

Fordulat állt be az ukrajnai háborúban, miután az oroszok előrenyomultak a Donbaszban – olvasható egy CNN-en megjelent elemzésben, amelyet az Index szúrt ki.  A cikk szerint az oroszok most olyan sikereket arattak, – luhanszki ukrán erők felszámolása, déli területeken a védelem megerősítése, hatékonyabb védekezés a dróntámadások ellen – amelyekre a háború kezdete óta nem volt példa.

Az amerikai portál szerint fennáll annak a veszélye is, hogy az oroszok bekerítik Liszicsanszk városát, ahova a szeverodonyecki ukrán erők vonultak vissza. Mindeközben a donyecki területen is előrenyomultak az oroszok,

és közelebb jutottak a térségben lévő ipari városokhoz.

És miben bízhatnak az ukránok? Az elemzés szerint az lehet a reményük, hogy  a folyamatosan érkező nyugati nehézfegyverek által előbb-utóbb sikerül ledolgozniuk a tüzérségi hátrányukat. Ahhoz viszont, hogy ezeknek a kezelőszemélyzetét kiképezzék, több hétre van szükség, és nem biztos, hogy ennyi idő a rendelkezésükre áll annak fényében, hogy

mekkora nyomást helyeznek az oroszok a donbaszi ukrán védelemre. 

A cikk annak az ezerdolláros kérdésnek a felvetésével zárul, hogy vajon hogyan alakulnak az orosz hadicélok, ha az eddigi sikeres előretörés nem áll meg?  Két lehetőség van: megelégszenek az eddigi hadi céljuk – vagyis a Donbasz – elfoglalásával, avagy megpróbálják-e például elérni a Dnyeper folyó partját, kettévágva ezzel Ukrajnát. 

Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Összesen 242 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madar299
2022. június 28. 15:49
Ekkora pofon után azon sem csodálkoznék, ha az Ukrán katonák tömegesen állnának át az Oroszokhoz. A hősi halott nehezen simogatja meg este lefekvés előtt a gyermekét, és nem táncolhat a lányával érettségi/diploma/esküvő -jén sem a hadifoglyoknak / sorozott katonák / erre sokkal több az esélyük.
Namond
2022. június 28. 14:10
Az oroszok eredetileg csak a két szakadár megyét akarták felmenteni. A Dnyeperig nyomulva ukrán fegyvermentes övezet létrehozásával megakadályozni az ukrán polgárháború folytatását. Az amcsi fegyverszállítások eszkalálódása után most már kénytelenek lesznek egész Ukrajnát elfoglalva demilitarizálni azt és egy vagy több bábállamot, határon túli területet létrehozni. Ha bizonyos esetekben a határon túli területen engedélyeznek, akár meg is szerveznek néhány népszavazást - és miért ne tennék, európa politikai térképe átrajzolására - más, az ukrán ellenállást nem vagy csekély mértékben támogató országhoz csatlakozásról. Pl Moldova, Belloruszia, Magyarország, akár még megbékítési szándékkal a lengyelekhez is - még jó vége is lehet a dolognak. Ha Moldova például megközelítheti a fejedelemségek korai méretét a gagauz, bukovianai, beszarábiai területekkel vagy részükkel - kivéve a Kárpátok és nyugati határa közti területeket - igazán barátságos országgá válna, mind a mellett, hogyha tengerparthoz is jutna, gazdasági ereje elérheti Romániáét is.
fogas paduc
2022. június 28. 10:23
Az nyilvánvaló, hogy az oroszok addig fognak előre törni, amíg olyan helyzetet nem fognak kialakítani, hogy az ukriknak sohase legyen lehetőségük a visszavágásra...
zakar zoltán béla
2022. június 28. 10:09
Amanpourya!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!