Horvát államfő: Ukrajna EU-tagjelölti státusát Zágrábnak feltételhez kell kötnie

2022. június 17. 14:15

Bosznia-Hercegovinának is még aznap meg kell kapnia a tagjelölti státuszt – mondta Zoran Milanovic horvát elnök pénteken.

2022. június 17. 14:15
null

„Amennyiben Ukrajna uniós tagjelölti státust kaphat abban az állapotban, amelyben van – és amelyből mindenki azt szeretné, hogy a lehetőségek szerint egyben kerüljön ki –, akkor

a horvát külpolitikának nemzetpolitikai és biztonságpolitikai okok miatt is ragaszkodnia kell ahhoz, hogy Bosznia-Hercegovina is megkapja”

– mondta Milanovic. Hangsúlyozta, nincs az ellen kifogása, hogy Ukrajna elinduljon az európai úton, ugyanakkor szerinte Bosznia-Hercegovina biztonsági és minden más értelemben jobb állapotban van, mint Ukrajna, és semmi, sem gazdasági, sem biztonsági, sem emberi okai nincs annak, hogy Bosznia-Hercegovina ne ugyanolyan bánásmódban részesüljön, mint Ukrajna.

Elvárom, hogy a horvát kormány és képviselői, amikor Ukrajna tagjelölti státusáról van szó, kategorikusan feltételül szabják, hogy Bosznia-Hercegovinának is adjanak”

– fogalmazott az államfő.

Az EU nyugat-balkáni partnerei közül Szerbiával és Montenegróval már folynak a csatlakozási tárgyalások, és korábban döntés született arról, hogy megkezdhetők Észak-Macedóniával és Albániával is. Bosznia-Hercegovinát az EU-nak még el kell ismernie hivatalos tagjelöltként, Koszovó pedig egyelőre csak társulási megállapodással rendelkezik.

(MTI)

Nyitóképen: Zoran Milanovic horvát elnök. Fotó: Armend Nimani / AFP

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
roughneck
2022. június 17. 18:31
Elozo zazi40-nek ment, bocs!
roughneck
2022. június 17. 18:30
Dehogynem. Megvetoztuk a globalis minimumadot!
Mich
2022. június 17. 17:41
Így ez a hülyeség csak a háború elhúzását szolgája.
luisbathhelena
2022. június 17. 17:04
El vannak tévedve a horvátok. Ukrajna jogállam-Ursula is megmondta- Bosznia meg egy széteső, veszekedő állam. Nemzetiségi kérdések-ettől hidegrázást kapnak Brüsszelben-miközben nacionalista nácikat támogatnak Ukrajnában. Mert van eu konform náci, meg nem eu konform patrióta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!