Uniós tisztviselő: Az EU legfontosabb prioritása, hogy Észak-Macedónia és Albánia csatlakozzon

2022. június 23. 16:16

A tisztviselő szerint haladéktalanul meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat a két balkáni országgal.

2022. június 23. 16:16
null

A Nyugat-Balkán tekintetében az Európai Unió legfontosabb prioritása a csatlakozási tárgyalások haladéktalan megkezdése Észak-Macedóniával és Albániával – közölte egy, az ülés részleteit ismerő uniós tisztviselő csütörtökön, az EU és a nyugat-balkáni országok vezetőinek brüsszeli csúcstalálkozóját követően.

A tájékoztatás szerint a csaknem négyórás megbeszélésen a tagállami vezetők megerősítették a Nyugat-Balkán európai perspektíváját, és hangsúlyozták:

a térség jövője az Európai Unióban van.

Hangsúlyozták, hogy az érintett országok már megkezdett csatlakozási folyamatai úgy haladhatnak előre, ha teljesítik a szükséges reformokat, kivált ha meghozzák a jogállamisággal, az igazságszolgáltatással és a korrupció elleni küzdelemmel kapcsolatos intézkedéseket.

A csúcstalálkozó résztvevői fontosnak nevezték a Bulgária és Észak-Macedónia között fennálló kétoldalú kérdések kölcsönösen elfogadható megoldásának megtalálását. Kiemelték továbbá: sürgősen előre kell lépni többek között a Koszovó és Szerbia közötti kapcsolatok javításában, valamint segítséget kell nyújtani Bosznia-Hercegovinának az uniós tagjelölti státuszhoz vezető úton.

A tagállami vezetők leszögezték:

az integrációs folyamatot meg kell erősíteni a nyugat-balkáni partnerek számára nyújtott konkrét társadalmi és gazdasági előnyök biztosításával.

Fokozatosan integrálni kell a régió országait az EU munkájába, és biztosítani kell számukra a vízummentességet.

Az EU továbbra is támogatja a régiót, többek között az ukrajnai háborúból fakadó kihívások kezelésében. Bevonja ezeket az országokat az EU élelmezés- és energiabiztonsági kezdeményezéseibe, segítséget nyújt a kiberbiztonság megerősítésében, valamint a hibrid fenyegetések és a dezinformáció elleni küzdelemben. Az Európai Unió a Nyugat-Balkánra vonatkozó gazdasági és beruházási tervében 30 milliárd eurós beruházást biztosít a régió gazdasági fellendülésére, az összekapcsoltságot és ellenálló képességet javító stratégiai projektek támogatására.

A tagállami vezetők végezetül támogatásukat fejezték ki a szabadságáért küzdő Ukrajnának, és elismerésüket fejezték ki mindazon partnereknek, melyek betartották az uniós szankciókat.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/John Thys

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZperXXL
2022. június 26. 11:55
"Uniós tisztviselő: Az EU legfontosabb prioritása, hogy Észak-Macedónia és Albánia csatlakozzon" Szegény Ukrajna meg el van felejtve? :-PPP Másodlagos vagy harmadlagos prioritás lesz? :-PPPPPPPPPP Zselé, fel kellene venni megint azt a telefont és üzenni valami frankót a Zuniónak.
bagira
2022. június 23. 17:53
Ursula akkorát hazudott hogy a hidrongénezett feje szét esik azt mondja , Ukrajna bizonyított ezért euba felveszik. Mivel bizonyította be? A hatalmas korrupcióval, vagy a kisebbségek elnyomásával?A titkos biolaborokkal? Vagy talán avval hogy sikeresen kiprovokált egy háborút? Ez milyen érdekes. Az Amnesty tavalyi országjelentésében (akkor meg az oroszok nem támadták meg Ukrajnát) Ukrajnában hemzsegtek a jogsértések: emberi jogok, LMBTQ-jogok, kínzások, szólásszabadság korlátozása stb. Az EU ismét lebukott. Elég gagyi, drága brüsszeli elvtársak. https://hvg.hu/vilag/20220622_ursula_von_der_leyen_ukrajna_haboru?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR1uigtU_1I08fpZS_8C58msNaP8dEyvxK1xDWcnHqt40HtW-ZxjSJ9SeKA#Echobox=1655927221
bagira
2022. június 23. 17:40
Érdekes gazdag arab-ázsiai országok euba nem igyekeznek , látják egy rablóbanda irányítja , csak bajjal tele országok jelentkeznek .
luisbathhelena
2022. június 23. 16:55
Inkább a tagság érett Szerbiát vegyétek föl, aki x fejezetet már letárgyalt, lezárt, minthogy 4-6 új jelöltnek ígértek valami ködöset. Szerbiát blokkolják mert NEM tiltotta ki az orosz repülőket, tehát nem érett demokrácia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!