Böjte Csaba az elítélt nevelőről: Azon vagyunk, hogy ilyesmi ne történhessen meg még egyszer

2022. június 29. 19:48

„Hatezer gyermeket neveltünk fel, a most napvilágot látott ügy pedig példa nélküli” – fogalmazott Böjte atya.

2022. június 29. 19:48
null

„Amint tudomást szereztem arról, hogy visszaélések történhettek, egyből a hatóságokhoz fordultam. Megdöbbentett, mindaz, ami kiderült és magam sem tudom rá a magyarázatot. K.Sz. rendszeresen részt vett képzéseken, semmi jele nem volt annak, hogy ilyeneket csinál, de a gyerekeken sem vettünk észre semmit” – jelentette ki a Magyar Hangnak Böjte Csaba, miután egykori beosztottját harminc év börtönre ítélte szerdán a csíkszeredai bíróság.

A dévai Szent Ferenc Alapítványnál nevelőként dolgozó férfi az ügyészek szerint tíz éven keresztül, 2007 és 2017 között rendszeresen és akadálytalanul bántalmazta szexuálisan és fizikailag a rábízott gyermekeket. A vádiratban 36 bűncselekmény szerepel, a legsúlyosabb a többrendbeli nemi erőszak, a volt nevelő ellen 15 fiú vallott.

Böjte szerint az ügynek komoly tanulságai vannak, az áldozatok egy életre szóló traumát szenvedtek el.

„Mi Isten nevében fogadjuk be és neveljük a gyerekeket. Hatezer gyermeket neveltünk fel, a most napvilágot látott ügy pedig példa nélküli.

A történtekben nekünk is van felelősségünk, azon vagyunk, hogy ilyesmi ne történhessen meg még egyszer

– tette hozzá.

Fotó: Földházi Árpád

Összesen 246 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kegyes urunk Karolus
2022. június 30. 22:07
Nem tudom, mi igaz a történetből, de az, hogy a féreg 10 éven keresztül csinálhatta sz ocsmányságait, rengeteg kérdést felvet.
budapesti
2022. június 30. 13:50
Azt is számításba kell venni, hogy miután tavasszal az elégetett levélszavazatok ügyében a Dull-banda bizonyítottan hazudott - méghozzá igen ravaszul kitervelt módon (és ezért mindeddig a hajuk szála se görbült, ki tudja, miért) - a hitelességük ezek után nulla. Senki sem tudja, hogy az általuk leírt és közzé tett állításokból mi igaz és mi hazugság. Mi nem vagyunk abban a helyzetben, hogy mindennek újra alaposan utána nyomozzunk. Csak azt tudjuk róluk, hogy bármilyen hazugságra kész rosszindulatú politikai szélhámosok és propagandisták. Azt is lehet tudni, hogy akkor a román médiával és rendőrséggel szorosan együttműködve hoztak össze egy olyan komoly politikai manipulációt, amely - ha le nem lepleződik - érdemben torzíthatta volna a magyar választási eredményeket. (Akkor még nem lehetett előre tudni, hogy nem éppen ezen az ügyön múlik-e esetleg akár a "felesen alkotmányozó" Gyurcsány-diktatúra bevezetése.) Tehát a román hatóságokkal és újságírókkal közösen elkövetett politikai terrorista akció volt az Magyarország ellen. Most új célpont után néztek Erdélyben. Most sem lehet tudni, hogy nem működtek-e együtt ravaszul manipulatív módon rendőrséggel, hatóságokkal. Nem tudjuk, milyen valótlanságokat, ferdítéseket adnak egyesek szájába és milyen lényeges információkat hallgatnak el. Csak azt, hogy az egyházellenesség terjesztése mind nálunk, de még inkább Erdélyben egy ballib szempontból rendkívül hasznosnak és kívánatosnak minősülő politikai cél, és hogy a joggal köztiszteletben álló Csaba testvér ideális támadási célpont. Így aztán mi sem röhejesebb és undorítóbb úgy idézgetni a propaganda-anyag cikküket, mint a Bibliát, aminek minden szava "szentigaz" - és bizonyítja, hogy Csaba testvér "tettestársként bűnrészes volt a szegény gyerekeknek szánt adományok ellopásában", vagy "szexuális bántalmazások eltitkolásában". Emlékeztet ez az ügy az ausztrál Pell bíboroséra, aki ellen az ottani ballib média egy emberként folytatott hisztérikus rágalomkampányt, amivel végül sikerült elérniük, hogy egy évet ült ártatlanul - mielőtt az ottani Legfelsőbb Bíróság egységes döntéssel felmentette.
Lesbat
2022. június 30. 06:49
Személyesen is ismerem Böjte Csabát és a nevelt gyermekek közül is nagyon sokkal találkoztam, személyesen is sokakat ismerek, sokat beszélgettem velük. Van köztük olyan gyerek, akitől olyan személyes történeteket hallottam, amitől kirázott a hideg. Nem, nem az alapítvány otthonaiban történtek a horrorisztikus esetek, hanem a saját családjukban. Elképzelni sem tudják sokan, hogy milyen körülmények közül kerültek az alapítvány otthonaiba a gyerekek, akiket a román állam sorsukra hagyott. Több, mint 5000 gyermek nevelkedett - nevekedik - az otthonokban, mindenük megvan, ami hiányozna a saját családjukban. Ennek ellenére sokan vágynak vissza szüleikhez, de a legtöbbjükre a szülők nem kíváncsiak. Nehéz megérteni, mit ad az alapítvány ezeknek a gyerekeknek, ha nem találkoztatok még személyesen velük. Nem kívánom mentegetni Böjte atyát, hisz aki ismeri, tudja, hogy mindent megtenne a gyermekekért. Hibázott, igen. Túl naív volt ahhoz, hogy ne gondoljon arra, vannak, akik kihasználják. Bekerült a gépezetbe egy nem oda való nevelő, amit nem szűrt ki a rendszer. Többen is hibáztak valószínűleg, hogy ez nem derült ki korábban. De egy személyben bűnössé kikiáltani, elátkozni, mindenféle baromsággal vádolni emiatt Böjte atyát, tudatlanság és rosszindulat. Hatalmas szervezetet működtet, melynek ő a fő arca, mondhatjuk reklámarca. Rég nem ő végzi a mindennapi feladatokat. Az ő munkája, hogy pénzt szerezzen a mindennapi működtetés feladataira. Étkezés, szállás, dolgozók bére stb. Nem kap állami támogatást, mindent neki kell előteremteni. Folyton úton van, műsorokban szerepel, támogatást gyűjt. Fizikailag képtelen mindenre figyelni. Mégegyszer mondom, nem mentem fel, de árnyaltabb a dolog, mint azt sokan itt leírják. Hosszasan lehetne még írni azokról a gyerekekről, akik neki köszönhetik a karrierjüket, szerelmüket, tudásukat és sokszor az életüket. De nem teszem, mert ez nem az a felület. A bűnösöket el kell ítélni, aki hibázott, annak pedig lehetőséget kell adni, hogy kijavítsa a hibáit.
annamanna
2022. június 30. 06:15
"Minden szál Csaba testvérnél fut össze Abban minden általunk megszólaltatott egyetértett, hogy Csaba testvér a központi figurája a teljes intézményrendszerének, és semmi nem történhet az ő tudta kívül: „Ha valakinek eltörik a kisujja vagy megbukik, arról Csaba testvérnek mindenképpen tudnia kell” – mondja Kolozsvári Tibor. minden egyes otthonba személyesen Böjte Csaba alkalmazza az embereket, anélkül senki nem dolgozhat ott, hogy előzőleg a ferences szerzetes el ne beszélgetne vele. a Dévai Szent Ferenc Alapítványnál nevelőnek lenni nem túl vonzó életpályamodell, ugyanis a fizetés minimálbér közeli."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!