Az ENSZ szerint korai lenne még háborús bűnök elkövetéséről beszélni Ukrajnában

2022. június 15. 18:10

A különbizottság szerint különbséget kell tenni a tanúvallomások és a között, mennyire lehet megalapozott döntésre jutni a megtörtént cselekmények minősítését illetően.

2022. június 15. 18:10
null

Egyelőre korai kész tényként kezelni, hogy az oroszok háborús bűnöket követtek volna el Ukrajnában – jelentette ki az ENSZ Ukrajnával foglalkozó különbizottsága szerdán Kijevben tartott sajtótájékoztatóján. A különbizottságnak tudomása van bucsai és irpini civilek célzott gyilkolásáról, fosztogatásokról, az infrastruktúra és iskolák lerombolásáról – közölte a sajtótájékoztatón Erik Mosek, a különbizottság elnöke.

Említést tett arról is, hogy az orosz csapatok kivonása után több száz civil áldozat holttestét találták meg Kijevtől észak-nyugatra. Ukrajna szerint háborús bűnöket követett el az orosz hadsereg, ez Moszkva szerint alaptalan vádaskodás. Az észak-keleti Harkiv és Szumi régiókban egész városrészeket pusztítottak el a bombázások és polgári célpontokat értek rakétatámadások, de Mosek szerint a vizsgálatok  jelen állása még nem teszi lehetővé sem a konkrét cselekménysorozat teljes feltárását,

sem a nemzetközi jogi következtetések levonását.

A különbizottság elnöke ugyanakkor elismerte: az eddig rendelkezésre álló információk és területi vizsgálatok azt valószínűsítik, hogy súlyosan sérülhettek a területen élők emberi jogai, és emberiség elleni bűncselekmények történhettek. A nemzetközi vizsgálóbizottságot az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa hozta létre még májusban, s a bizottság június 7-e óta vizsgálódik a térségben.

A Bucsában, Harkivban és Szumiban tett látogatások során a különbizottság tagjai a helyi önkormányzatok és a polgári lakosság képviselőivel is többször találkoztak. A testület egyik tagja, Pablo de Greiff azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy egyelőre különbséget kell tenni az eddigi tanúvallomások állításai és a között, hogy mennyire lehet megalapozott, felelős döntésre jutni a megtörtént cselekmények minősítését és jogi következményeit illetően.

(MTI)

(Fotó: A különbizottság szerint különbséget kell tenni a tanúvallomások és a között, mennyire lehet megalapozott döntésre jutni a megtörtént cselekmények minősítését illetően.)

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2022. június 16. 03:16
Nem korai, csak rossz oldalon keresik az elkövetőket.
Fidesz2032
2022. június 15. 23:12
Ezt nem értem, az ENSZ az USA csicskása. Akkor most hogy van????????
Wildcat
2022. június 15. 22:52
Kár lenne azon perlekedni hogy ki mészárolt le kit...
lvjtn
2022. június 15. 20:55
az ukrán főügyészségben dolgozó, háborús bűnöket kivizsgáló néninek pár napja már le kellett mondania, mert nyilvánvalóan lebukott a hazudozásaival, és ő maga is beismerte, hogy a gyerekeket erőszakoló orosz katonákról szóló történeteket csak kitalálta, hogy így szerezzen több támogatást ukrajna nem keresem vissza a forrásokat (ukrán is volt), de ez sem volt a magyar médiában agyonhangsúlyozva, pedig igen súlyos dolog, valószínű, nem csak az ensz-et zavarja az ukrán hazudozás, de az ensznél legalább már ki is mondták ezt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!