Az Afrikai Unió vezetője szerint ők az orosz–ukrán háború áldozatai

2022. június 04. 10:10

Putyin a Macky Sall-lel folytatott tárgyalásán kijelentette, Oroszország kész garantálni az ukrán gabona biztonságos exportját az általa ellenőrzött Azovi- és Fekete-tengeri kikötőkön keresztül.

2022. június 04. 10:10
null

Az afrikai országok ártatlan áldozatai az ukrajnai háborúnak, és Oroszországnak segítenie kellene szenvedéseik enyhítésében – mondta az Afrikai Unió vezetője Vlagyimir Putyinnak oroszországi találkozójukon – számol be a BBC. A Szocsiban folytatott megbeszélések után Macky Sall – aki egyben Szenegál elnöke – elmondta, az orosz vezető ígéretet tett a gabona- és műtrágyaexport megkönnyítésére, de részleteket nem árult el.

Putyin tagadta, hogy Moszkva akadályozná az ukrán kikötőket a gabonaexportban. Az orosz elnök kijelentette, Oroszország kész garantálni az ukrán gabona biztonságos exportját az általa ellenőrzött Azovi- és Fekete-tengeri kikötőkön keresztül. Szerinte a legjobb megoldás az lenne, ha feloldanák az oroszok szövetségesével, Belarusszal szembeni szankciókat, hogy a gabonát azon az úton is lehessen szállítani.

Az Afrikában elfogyasztott búza több mint 40 százaléka általában Oroszországból és Ukrajnából származik. A konfliktus kezdete óta azonban Ukrajna fekete-tengeri kikötői nagyrészt el vannak zárva. Kijev és szövetségesei Moszkvát hibáztatják a kikötők blokádjáért, amelyeket Ukrajna aláaknázott, hogy megakadályozza az oroszok támadását.

Fotó: AFP

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2022. június 04. 19:46
sajnos így van
pepita
2022. június 04. 14:15
Csak egyszer próbálnák meg kezükbe venni a kapát, és kotont húzni a faxukra. Mindjárt több élelmiszer jutna az ott élőknek. Persze kunyerálni könnyebb.
Vitéz János
2022. június 04. 12:29
Igazuk van, de azért mi is becsatlakozunk melléjük, mint áldozatok. És még egy páran, gondolom. :-(
néhai Ch.Pilot
2022. június 04. 11:55
Ássatok kutakat, termeljetek, b+! A homokban fetrengeni, meg törzsi háborúsdit játszani munkaidő után szíveskedjetek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!