Üzemanyaghiány sújthatja Európát nyáron a Nemzetközi Energiaügynökség szerint

2022. május 31. 15:19

Fatih Birol, a szervezet vezetője azt nyilatkozta, egyszerre van olajválság, gázválság és villamosenergia-válság, így ez a krízis sokkal súlyosabb, mint az eddigiek, és valószínűleg hosszabb ideig is tart majd.

2022. május 31. 15:19
null

Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt minden korábbinál mélyebb és hosszabb energiaválság alakulhat ki, amelynek következő, nyári szakaszában üzemanyaghiány sújthatja Európát – mondta a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) vezetője egy keddi interjúban.

Fatih Birol a Der Spiegel című német hírmagazinnak adott interjúban rámutatott, hogy Oroszország az Ukrajna elleni támadásig a globális energiarendszer meghatározó szereplője, az első számú kőolaj– és földgázexportőr, és az egyik legnagyobb szénexportőr volt. Ezért míg a hetvenes és a nyolcvanas évek energiaválságai egyedül a kőolajról szóltak, az Ukrajna elleni orosz támadás következtében 

így ez a krízis sokkal súlyosabb, mint az eddigiek, és valószínűleg hosszabb ideig is tart majd – fejtette ki a párizsi székhelyű kormányközi szervezet ügyvezető igazgatója a Der Spiegel hírportálján közölt interjúban. 

Kiemelte, hogy a nyár az utazás, autózás legfőbb szezonja Európában és az Egyesült Államokban, így emelkedik az üzemanyag iránti kereslet, ami a válságos környezetben ellátási zavarokhoz vezethet. Mint mondta, benzinből, dízelből és kerozinból is hiány keletkezhet, méghozzá főleg Európában. Európában ugyanis nem csupán a nyersolajimporttól, hanem a feldolgozott olajtermékek behozatalától is függ az ellátás – tette hozzá Fatih Birol, rámutatva, hogy több exportőr, köztük Kína kiviteli korlátozásokat vezetett be a hazai fogyasztók védelmére. Ugyanakkor lehetnek "megkönnyebbülést hozó meglepetések" a piacon. Javíthat a helyzeten, ha tovább gyengül a kínai gazdaság, mert így csökkenne az olaj iránti kereslet. A kínálat bővülését eredményezheti, ha sikerülne megállapodni a legnagyobb kitermelők közé tartozó Iránnal az ország nukleáris programjáról. Ugyancsak a kínálati oldalról hozhat enyhülést, ha néhány közel-keleti termelő, például Szaúd-Arábia, növelné a kitermelését. Azonban

Inkább a fogyasztás csökkentését szolgáló javaslatokat lenne érdemes megfogadni, amelyeket a szervezet már márciusban bemutatott – mondta Fatih Birol. Felidézte, hogy a tíz pontból álló csomag a fejlett gazdaságoknak szól, és a többi között azt tartalmazza, hogy vezessék be az autómentes vasárnapok intézményét a nagyvárosokban, csökkentsék a jegyek, bérletek árát a közösségi közlekedésben és szigorúbban korlátozzák a sebességet az autópályákon. A 31 államot, köztük Magyarországot összefogó szervezet vezetője a többi között arról is szólt, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió következtében kialakult energiaválság lehetőségeket, reményt is jelenthet. Mint mondta, a válság „fordulópont lehet sok ország számára, hogy alapvetően átalakítsa energiapolitikáját”. 

Ha a kormányok a megújuló energiaforrások kiaknázását és minden más, „tiszta technológia” használatát ösztönző beruházási politikát folytatnak, akkor nem csak az éghajlatvédelem ügyét mozdítják előre, hanem enyhítik országuk függését a fosszilis energiahordozók importjától – fejtette ki az IEA vezetője, aláhúzva, hogy „a megújuló energia energiabiztonságot jelent”.

(MTI)

(Fotónk illusztráció: Zászlók és cégtábla az OMV - Österreichische Mineralölverwaltung Aktiengesellschaft - egy ausztriai központú olaj- és gázipari konszern üzemanyagtöltő állomásánál a főváros VIII. kerületében, a Kerepesi úton. MTVA/Bizományosi: Róka László)

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pathfinder76
2022. május 31. 21:12
Lesz eladó autó Németországban bőven
irondome
2022. május 31. 18:12
UNDORÍTÓ, HÁNYADÉK EU!!!!! Önként csatlakozott Ukrajnához (fordítva oldva meg az EU csatlakozást) és ezzel behullva a gyarmattartó USA ölébe! Az idiotizmus netovábbja! Az egész világ röhöghet az öngyilkos brüsszeli bagázson! Többről van szó energiaügynél! Egy perverz transzatlanti szörnybirodalom épül a szeműnk előtt! Válságok mesterséges gerjesztésével falja fel a maradék szabadságot. A mostani brüsszeli döntés ajtót nyit, hogy előbb utóbb majd arra is jogot formáljanak, hogy bármiről ami éppen eszükbe jut, eldöntsék, kitől vásárolhassuk meg, hova utazhassunk, mit ehessünk, mit ihassunk, stb. Sajnos, bármit is értünk el, nem igen tudunk ennek az őrültségnek a hatása alól kimaradni, hiszen EU tagok vagyunk, begyűrűzik ide is minden. Csak enyhíteni tudtuk valamelyest a károkat (de ez is szép eredmény ebben a viharban, minden elismerést megérdemel). De ne legyen kétségünk, mindent meg fognak tenni, hogy bedaráljanak minket is, elvégre most már ők diktálhatják majd, hogy meddig tart az úgynevezett átmeneti idő a mentességünkre. Ameddig tudunk, ellen kell állni, és aztán HUXIT (ha lesz még hova).
kolozsv
2022. május 31. 17:41
Konkrétan az eu sóhivatalnak és parlamentnek (csupa kisbetűvel) címezzétek a nyavalygásotokat.
theseur
2022. május 31. 17:38
Na neeee, Embargót, de kire is?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!