Rakétatámadás érte Odesszát

2022. május 21. 11:14

Minimális mennyiségű vegyi anyag is a levegőbe került.

2022. május 21. 11:14
null

Helyi híradások szerint orosz rakétatámadás érte a dél-ukrajnai Odesszát. Natalja Humenyuk, a dél-ukrajnai védelmi erők sajtóközpontjának vezetője megerősítette, hogy a lövedék egy infrastrukturális létesítményt talált el. A helyszínen tűz ütött ki, de Humenyuk szerint a támadás következményei nem jelentenek veszélyt a közeli település lakóinak épségére.

Vitalij Kim, a szomszédos Mikolajiv megye katonai-polgári adminisztrációjának vezetője korábban a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta, hogy a rakétacsapás után ammóniaszag terjedt a levegőben, de a mentési szakemberek szerint minimális mennyiségű vegyi anyag került ki, ami nem veszélyezteti az emberek egészségét. 

Az USA soha nem szállított felszereléseket ilyen gyorsan és ilyen mértékben egyetlen másik országba sem

Daniel Langenkamp, a kijevi amerikai nagykövetség szóvivője egy ukrán tévéműsorban kijelentette, hogy az Egyesült Államok által biztosított összes fegyvert nagyon rövid időn belül, néha kevesebb mint egy nap alatt szállítják Ukrajnába. „Minden fegyver amerikai raktárakból származik, amelyek már készen állnak a szállításra. Vagyis gyorsan megtaláljuk a szállítási módokat” – fogalmazott.

Szavai szerint Az Egyesült Államok

Hozzáfűzte, hogy szükség esetén az ukrán katonákat ki is képzik a rendelkezésükre bocsátott fegyverek használatára.

Budanov: Vlagyimir Putyin orosz elnök zsákutcába került

Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője a The Wall Street Journal című amerikai lapnak adott interjújában – amelyet a védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága is közzétett a hivatalos honlapján – kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök zsákutcába került, mert az Ukrajna elleni háborút sem megállítani, sem megnyerni nem tudja. Kiemelte: ahhoz hogy véget vessen a háborúnak, el kellene ismernie, hogy „Oroszország egyáltalán nem olyan erős és nagyszerű állam, mint amilyennek lefestette”.

„A háború kezdete előtt meglévő lehetőségei közül Putyin a legkegyetlenebbet és legrosszabbat választotta. (...) Orosz szakértők többször is figyelmeztették, hogy ez a háború a legvégső lehetőség, és alaposan meg kell vizsgálni. Sokkal jobb választások is mutatkoztak számára. Most látjuk az eredményt” – fejtette ki Budanov.

„Addig fog harcolni, amíg az összes orosz csapatot ki nem kergeti a területéről”

A hírszerzési főnök aláhúzta, hogy Ukrajna addig fog harcolni, amíg az összes orosz csapatot „ki nem kergeti” a területéről. Értésre adta, hogy ebbe beleérti a Donyec-medence egészének és a Krím-félsziget visszafoglalását is. Hangsúlyozta, hogy „az ellentámadás felgyorsítása érdekében

„Mi a saját területünkön vívunk háborút. Ha valaki úgy gondolja, hogy bizonyos típusú fegyverek használatát korlátozni kellene, akkor szeretném emlékeztetni, hogy Oroszország itt abszolút minden fegyvertípust használ, beleértve a robotrepülőgépeket, amelyeket tengeralattjárókról indítanak, és a stratégiai bombázókat is. Az orosz fegyverek teljes skáláját használják itt, kivéve a nukleáris fegyvereket” – fejtette ki Budanov.

(MTI)

Nyitókép: GENYA SAVILOV / AFP

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ólat a trolloknak
2022. május 21. 20:01
Nataliya Petrovna Gumenyuk was born in Birobidzhan in 1983. Birobidzhan is a town and the administrative center of the Jewish Autonomous Oblast, Russia, Nahát még egy kriptoukrán :-DDD
Reaktor71
2022. május 21. 16:26
Eleve a legszarabb M777-es amcsi tarackokat küldték a jenkik. A németek is csak a fos Gepard SPAAG-ot, ami lópikulát sem ér. Nem annyira akarnak komolyan segíteni az ukripatkányoknak. Odesszát szarrá fogják lőni. Nem kell ide sem légierő, ilyen-olyan cirkálórakéta, szőnyegbombázás. Ott a ruszkiknak a 2S2 Tyulpan 240 mm-es önjáró nehézaknavető, ott a 2S7 Pion 203 mm-es önjáró tarack. Mindegyik tud, a hagyományos repesz-romboló lövedéken kívül, vegyi, gyújtó és kazettás lövedéket is kilőni. Sőt a Tyulpan thermobarikust és nukleárisat is. És ezek csak a csöves tüzérség, a rakétástüzérségről nem is beszéltünk még. Odessza lesz Mariupol 2.0-ás verzió. Ott nincsenek náci egységek, meg eleve a BMPT Terminátorokkal fognak behatolni, miután szitává lőtték a várost.
Akitlosz
2022. május 21. 14:31
„Oroszország egyáltalán nem olyan erős és nagyszerű állam, mint amilyennek lefestette”. Oroszország ereje sokkal nagyobb annál, mint amennyit ebben a háborúban megmutat. Ezt az akciót tényleg csak valami különleges katonai műveletnek tartják, nem totális háborúnak. Sem hadiállapot, sem mozgósítás nincsen. Ez csak afféle éles fegyveres hadgyakorlat politikai célokkal. A NATO nagyon igyekszik nagyobb háborút csinálni belőle, de eddig nem sikerült neki. Ha egyszer sikerülni fog, akkor azzal Ukrajna még rosszabbul fog járni.
Akitlosz
2022. május 21. 14:28
"Vlagyimir Putyin orosz elnök zsákutcába került, mert az Ukrajna elleni háborút sem megállítani, sem megnyerni nem tudja." Egy végtelen út mitől lenne már zsákutca? Zsákutca az, ahonnan már nincsen tovább semerre csakis visszafelé. Amerika meddig fogja tudni fenntartani ezt a soha a történelemben nem látott mértékű fegyverszállítást? Ukrajna önerőből képtelen erre a háborúra, míg Oroszország képes rá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!