El fog szállni a búza ára az ukránok szerint

2022. május 19. 11:05

A világnak fel kell készülnie arra, hogy a búza ára tonnánként 700 dollárra emelkedik – fogalmazott az ukrán agrárpolitikai és élelmiszerügyi miniszter.

2022. május 19. 11:05
null

Ukrajna arra számít, hogy az ország idei gabonatermése a fele lesz a tavalyinak – közölte Mikola Szolszkij ukrán agrárpolitikai és élelmiszerügyi miniszter az Egyesült Államok által szponzorált élelmiszerbiztonsági konferencián, szerdán.

Az ukránok szerint 700 dollárra nő majd a búza ára

Szolszkij szerint a világnak fel kell készülnie arra, hogy a búza ára tonnánként 700 dollárra emelkedik. Jelenleg egy tonna búza ára a chicagói terménytőzsdén (CBOT) mintegy 430 dollár.

Az ukrán tárcavezető szerint kritikus a helyzet az ázsiai és afrikai országok szempontjából, amelyek elsősorban Ukrajnából importáltak gabonát. 

Ukrajna tavaly 80 millió tonna gabonát takarított be

Ukrajna élelmiszerexportjának mintegy 90 százalékát a fekete-tengeri kikötőkön keresztül bonyolítja, de ez az útvonal most jórészt elérhetetlen az orosz invázió miatt. Ukrajna gabonatermésének csaknem háromnegyedét exportálta, és ez adta az ország exportbevételének egyötödét.

(MTI)

Nyitókép: Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krampus
2022. május 20. 01:19
Jon a Zeledomor.
rókabácsi
2022. május 19. 14:37
csak nem azt is kilövik?
Akitlosz
2022. május 19. 13:57
Ha az ukránok nem tudják megfizetni a búzát, akkor kolduljanak a NATO-tól és az EU-tól!
Shaman 1.1
2022. május 19. 13:19
Úgyhiszem amikor az oroszok kamuból lefoglalták az ukrán erőket Kijevnél az csak blöff volt, nekik a tengerpart kellett ami hamarosan meg is lesz és Ukrajnának nagyjából annyi is. Meg úgyis az orosz a világ legnagyobb gabona exportőre. Az azért a szerencséje a Zelinek, hogy búzája most van bőven nem halnak éhen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!