Szószegéssel vádolja Németországot a lengyel államfő

2022. május 25. 22:43

Andzej Duda elnök szerint a németek megígérték, hogy pótolják azokat a harckocsikat, amelyeket ők az ukránoknak adnak, de Berlin szerint még ők sem rendelkeznek a legújabb Leopard modellel.

2022. május 25. 22:43
null

Gyengekezű vezetés, lassúság, szószegés azok a vádak, amelyeket magas rangú lengyel politikusok fogalmaztak meg a közelmúltban a német kormánnyal szemben, legutóbbit Andzej Duda államfő sérelmezte, hogy Németország nem teljesítette fegyverszállítási ígéreteit – számol be az Infostart.

A lengyel elnök a davosi világgazdasági fórumon bírálta az Olaf Scholz kancellár vezette kormányt, mert szerinte Németország ígéretet Lengyelországnak arra, hogy pótolja azokat a harckocsikat, amelyeket Varsó szállított Ukrajnának, de ezt nem teljesítette.

Az Ukrajnának nyújtott lengyel támogatás az egykori szovjet gyártmányú T-72 típusú harckocsikból állt. Nem sokkal a háború kitörése után Varsó szinte mind a 240 T-72-es harckocsiját keleti szomszédja rendelkezésére bocsátotta, tekintettel arra, hogy az ukrán hadsereg ezeknek a típusoknak a kezelésére kapott korábban képzést. A lengyel kormány már akkor jelezte, hogy a harckocsipótlást a NATO-partnerektől, a többi között Németországtól várja, a Leopard-harckocsik legújabb típusát kéri.

A Der Spiegel azonban úgy értesült, hogy a német fél képtelen erre, amit Christine Lambrecht védelmi miniszter egy bizalmas szakmai beszélgetésen is beismert. Utalt arra, hogy a legújabb Leopard-modellel egyelőre a német hadsereg, a Bundeswehr sem rendelkezik.

(Fotónk illusztráció: Leopard 2 tipusú harckocsi dinamikus bemutatója az augusztus 28-29-én megrendezésre kerülő kecskeméti nemzetközi repülőnap és haditechnikai bemutató szakmai napján a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázison 2021. augusztus 27-én.MTI/Ujvári Sándor)

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szúngyi
2022. május 26. 21:43
Nyugaton a helyzet fokozódik!
solothurn
2022. május 26. 20:48
Nem véletlen hogy a német nyelvterületen a HÜLYÉKRÖL szőlő viccek szinonimája a "LENGYELVICC" /Polenwitz/ és van belőlük egy szép nagy csokorra való! Tényleg úgy képzelték a lengyelek hogy elküldik a lehurbolt, javításra szoruló régi T72 majdnem ócskavasukat Ukrajnába és minden elküldött harckocsi helyett kapnak egy-egy vadiúj Leopard2A4 modellt? ;-)
nempolitizálok
2022. május 26. 09:29
Ezek a lengyelek tényleg ilyen hülyének nézték a németeket, hogy felfegyverzik őket azzal a haditechnikával, amelyek maguknak sem nagyon vannak? Az ellenségüket?
clark
2022. május 26. 09:13
"Andzej Duda elnök szerint a németek megígérték, hogy pótolják azokat a harckocsikat, amelyeket ők az ukránoknak adnak, de Berlin szerint még ők sem rendelkeznek a legújabb Leopard modellel." Na hát akkor átbasztak téged Duda.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!