Óriásit nyert a CDU Schleswig-Holsteinban

2022. május 08. 21:24

Jól indul Friedrich Merz pártelnöksége.

2022. május 08. 21:24
null

18 órakor fejeződött be a tartományi választás az észak-németországi Schleswig-Holstein tartományban. A német kutatóintézetek a hivatalos végeredmény előálltáig folyamatosan frissítik a már összeszámolt szavazatokból kivetített eredményt.

A német közmédia nyolcórás kivetített eredményéből világosan látszik, hogy a Kereszténydemokrata Unió (CDU) óriásit nyert a tartományban. A pártot január vége óta vezeti Friedrich Merz, aki a 43,3 százalékos győzelemre vitte pártját az első választásán. Ez az eredmény öt évvel ezelőttinél 11,3 százalékkal jobb, és a kivetített eredmény szerint épp ugyanennyi támogatót veszített az országos szinten kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD), amely 16 százalékot ért el. A szociáldemokraták a rengeteg szavazón kívül a második helyüket is elvesztették a tartományban, a 17,7 százalékot elérő, 4,8 százalékot erősödő Zöldek ugyanis megelőzték őket.

A negyedik helyre befutott Szabad Demokrata Párt (FDP) kis híján megfelezte támogatottságát, 6,4 százalékos eredmény mellett 5,1 százalékot veszített az előző választáshoz képest. Erősödött a tartomány regionális pártja, a Dél-schleswigi Választói Szövetség (SSW) is, 5,8 százalékos eredményük a múltkorinál 2,5 százalékkal erősebb. Az Alternatíva Németországnak (AfD) három bejutott képviselője már az előző ciklusban sem tudott frakciót alapítani, mostani 4,7 százalékos, az előzőnél valamelyest (-1,2 százalék) gyengébb eredményükkel azonban valószínűleg teljesen kiesnek majd a tartományi törvényhozásból. A Balpárt (Linke) nem kapott említésre méltó mennyiségű szavazatot.

Daniel Günther regnáló CDU-s tartományi miniszterelnök tehát biztosan hivatalában marad, és jelenlegi két koalíciós partnere, a Zöldek és az FDP közül csak egyet kell megtartania – 34 mandátumával ugyanis egy képviselő híján önmagában is abszolút többsége lesz.

Csúnyát bukhat a német baloldal Schleswig-Holsteinben

Címvédésre készülnek a kereszténydemokraták az észak-németországi Schleswig-Holsteini tartományi választásán, ahol úgy tűnik, a választók megbüntethetik a baloldalt a háború ügyében bemutatott határozatlanságáért is. Bővebben is érdekel!

Nyitókép: MTI/EPA pool/Filip Singer

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
misi1962
2022. május 09. 19:31
későn jött meg az eszük már elszarták az országukat
Reszelő Aladár
2022. május 09. 11:36
Ezek szerint van bizalom a párt irányába és elég valamit felmutatni és a választó egyből jutalmaz. Ezért nincs esélye egy új erőnek, mert egyből megijednek tőle, hogy valaki valamin tényleg változtatni akar.
mango5
2022. május 09. 09:47
Hát én nem tudom annyira mi van külföldön, de a facebook múltkor feldobott egy Ukrajnás cikket ami alá csak németek kommenteltek. Hát szinte mindegyik komment ki volt borulva a szankciók miatt, és Ukrajna követelőző stílusa miatt. Kicsit úgy látom (youtubon is hangulatot) mintha kezdeni fordulni a szolidaritás, az külföldön is az emberek talán már kezdik megelégelni a jelenlegi helyzetet meg a sok hülyeséget... Tehát ez a jelenlegi német kormánynak biztos kedvezőtlen.
HunCsz
2022. május 09. 09:06
Majd szóljanak, ha az AFD győz
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!