Olaf Scholz szerint Ukrajna lehetne együttműködőbb

2022. május 04. 22:22

A németországi ukrán nagykövet korábban „sértett májas hurkának” nevezte a kancellárt.

2022. május 04. 22:22
null

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az ukrán nagykövet „sértett májas hurkának” nevezte Olaf Scholzot, mert a német kancellár kijelentette, addig nem hajlandó ellátogatni Ukrajnába, amíg Frank-Walter Steinmeier elnököt nem fogadják az országban. „A német kormány és a német nép számára probléma, hogy az elnököt arra kérték, hogy inkább ne menjen el” – árulta el Scholz újságírói kérdésre a kabinetjével folytatott megbeszéléseket követően. „Ukrajnának is ki kell vennie a részét” – mondta, bár azt nem részletezte, hogy ezt miként értette.

Előzmények

Steinmeier áprilisban látogatást tervezett Kijevbe, de az utat végül lemondták, amely botrányt okozott Németországban. Az eset et azért követte különösen nagy felháborodást, mert a német politikai vezetők már régóta próbálják kitörölni az emlékezetből az úgynevezett „Wandel durch Handel” (változás a kereskedelem révén) megközelítést az Oroszországhoz fűződő kapcsolatok terén.

Steinmeier, aki Scholz pártjának (SPD) tagja, hosszú ideig a Moszkvával való megbékélés híve volt, de elismerte, hogy hibát követett el. A német média szerint Volodimir Zelenszkij azért nem volt hajlandó fogadni Steinmeiert Kijevben, mert a politikus évekig támogatta az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat-2 gázvezetéket, amelynek üzembe helyezését az inváziót követően azonnal leállították.

CDU-s vezető látogatott Kijevbe

Végül kormánytag nem utazott Ukrajnába, de Németország legfőbb ellenzéki vezetője, Friedrich Merz, a kereszténydemokraták (CDU) képviselője a háború sújtotta országba látogatott. Scholz elmondta, hogy egyeztetett riválisával, aki akár Kijevbe is elutazott volna, hogy Zelenszkijjel tárgyaljon.

Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. május 05. 15:52
Inkább lehetne kevésbé gyökér.
llnnhegyi
2022. május 05. 10:20
Azta qrvaéletbe! De finoman üzent ez a brutális háborús uszító a többi fő uszítónak. Zelenszkijnek,Bidennek! Röhej!
zakar zoltán béla
2022. május 05. 09:40
KIS KUKAC
Frakk a macskák réme
2022. május 05. 09:00
Németország tele ukrán maffiózóval. A közel-keletiek eltörpülnek majd mellettük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!