Németország pótolja a szovjet gyártmányú nehézfegyvereket, amelyeket a csehek Ukrajnának adnak

2022. május 05. 20:16

A cseh miniszterelnök hangsúlyozta, biztosítani kell, hogy a szankciók erősebben sújtsák Oroszországot, mint az EU-s országokat.

2022. május 05. 20:16
null

Németország Csehországgal együttműködve is támogatja nehézfegyverekkel az orosz támadás ellen védekező Ukrajnát – jelentette be csütörtökön Berlinben a két ország kormányfője.

Olaf Scholz német kancellár és Petr Fiala cseh miniszterelnök a megbeszélésük után tartott tájékoztatóján ismertették, hogy Németország a körcsere elnevezésű megoldás révén segít Csehországnak pótolni azokat a katonai felszereléseket, amelyeket átad Ukrajnának.

Mint mondták, a védelmi miniszterek kérésére részleteket egyelőre nem közölnek, mert még nem zárták le a tárgyalásokat. Azt azonban elárulhatják, hogy a megállapodás „nagyon konkrét és nehézfegyverzetre vonatkozik” – mondta Petr Fiala.

Hogyan működik a körcsere?

A körcsere lényege, hogy Németország hazai gyártású eszközöket – például páncélozott harcjárműveket – ad át partnereknek, amelyek átadnak Ukrajnának szovjet gyártmányú, az ukrán hadseregben ismert és így azonnal használatba vehető eszközöket. Az utóbbi hetekben vázlatosan ismertetett tervek szerint Németország Szlovéniával együttműködve is alkalmazza ezt a megoldást.

Németország az orosz energiahordozók kiváltásában is segíti Csehországot

Olaf Scholz és Petr Fiala tájékoztatóján ismertették azt is, hogy Németország segítséget nyújt Csehországnak az orosz kőolaj- és földgázimport kiváltásához. A kőolaj esetében az olaszországi Triesztből Ausztrián át a Csehországgal szomszédos egyik német tartományba, Bajorországba tartó Transalpine Pipeline (TAL) olajvezeték révén szállíthatnak kőolajat Csehországba. A földgáz esetében az Északi-tenger németországi partvidékén tervezett cseppfolyósított földgáz (LNG) terminálok révén juthat pótlólagos forráshoz Csehország.

Ezzel kapcsolatban a cseh miniszterelnök rámutatott, hogy hazája nagy mértékben függ az orosz importtól, amelynek kiváltásához szükség van az „európai szolidaritásra”.

Csehország támogatja a szankciókat

Petr Fiala hangsúlyozta: kormánya mindig is azt az álláspontot képviselte, hogy a lehető legsúlyosabb büntetőintézkedésekkel kell válaszolni Oroszországnak az Ukrajna ellen indított háború miatt, de biztosítani kell, hogy a szankciók erősebben sújtsák Oroszországot, mint az EU-s országokat.

Olaf Scholz kiemelte: teljesen biztos abban, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök eredetileg azt tervezte, hogy nagyon rövid idő alatt egész Ukrajnát meghódítja. Ennek megakadályozása hatalmas teljesítmény volt az ukrán hadseregtől. Azonban az oroszág keleti részére összpontosító új orosz művelet alapján nemigen van remény arra, hogy hamar véget ér a háború – mondta a német kancellár.

(MTI)

Nyitókép: BERND VON JUTRCZENKA / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Papalimapapa
2022. május 13. 13:54
Pörög az üzlet. Régóta tudjuk, egy bomba akkor hoz hasznot, ha felrobban. Ha felrobban, pótolni kell. És minedennek ki örül? A hadiipar. Tehát miben is érdekelt a hadiipar? Noná, hogy abban, a bomba robbanjon fel. És ha magától nem teszi, hát rásegítenek. Csupa jóemberségből... ugyebár. Két világégést már köszönhetünk ennek a teves germán nációnak. Most belerángatnak minket a harmadikba is. Gyorsan felejt Európa. Ez lesz a halála.
pipa89
2022. május 08. 09:19
Mocskos amerikai kottából játszanak a németek, a csehek, a lengyelek. Tkp. úgy tűnik, hogy mindenki. Miért hallgat mindenki? Rendkívül nyomasztó a helyzet, mert a média már liberálfasiszta és jelenleg a jogi transzfer liberálfasizálása is jó úton halad. Ha ezzel végeztek, jön a föderációs fordulat! Nos, akkor pedig HUXIT, MIELŐTT EXITUS HUNGARCIUS...
Dezsőke
2022. május 06. 11:53
MESTERI TERV Ukrán hadsereg felkészítése a háborúra feltehetően részben USA orosz-ukrán feszültség, konfliktus fokozása, gerjesztése Ukrajna nácitlanítási tervének kezdete (áldozatok: ukrán nép, katonák, zsoldosok, orosz katonák, amerikai katonák „talán” nem (ki tudja) Ukrajna rombolása, a fegyverkereskedelem fellendülése, háborús károk helyreállítása, egyéb érdekek alapján, tervezetten, várhatóan júniusban: ukránok teljes felfegyverzése (szövetségesek), új cél( vélhetően): Oroszország megtámadása! Európa meggyengítése (szankciók hatásai) és orosz – ukrán háború valódi cél: Oroszország katonai erejének, gazdaságának, presztizsének, hatalmának meggyengítése a "mesteri gonosz terv", csapda) - látszólag az USA közvetlen jelenléte nélkül (távirányított proxy háború) melynek bizonyos szempontból bizonyára az EU is részese. Oroszország meggyengül(?) gazdaságilag összeomlik(?) Ukrajna sem valódi „tényező” ekkor már USA , EU befolyás alatt), Ukrajna ásványi kincsei, természeti értékei, a felépülő új Ukrajna „hatalmas lehetőségei, beruházásai”, óriási lehetőségek, a geopolitikai helyzet gyökeresen megváltozik, Oroszország hatalmi szerepe jelentősen lecsökken és és hosszan folytathatnánk milyen következményei lennének ennek a feltehetően "USA- Oroszország" közötti "csapdaháborúnak", melynek, mint láthatjuk, csak egy gyöztese lesz (Oroszország vagy Amerika, - hatalmas soha nem látott pusztítás, pusztlás árán,- mindeközben Európa összeomlik Hogy ki lesz a győztes? Még nem dölt el. Most lehetünk azon a ponton, amikor még,- ha nem is az eredeti kiindulási ponthoz, de van még visszafelé út. Ukrajna fegyverszállítmányainak megállításával a háború ezen a ponton még megállítható.
Dicsértessék
2022. május 06. 05:28
Nem létező többletmennyiségeket osztogatnak szét. Mert hiába szállítják másfele, attól nem lesz több.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!