Morawiecki: Norvégia osztozzon gigantikus gázbevételén!

2022. május 23. 14:56

Az orosz gáz kiesésével új források után nézne a lengyel miniszterelnök.

2022. május 23. 14:56
null

 Norvégiának meg kellene osztania a magasabb olaj- és gázárak következtében a közelmúltban elért gigantikus nyereségét – idézi Matuesz Morawieckit a Bloomberg. 

A lengyel miniszterelnök vasárnap egy ifjúsági csoport találkozóján válaszolt a kabinet energiapolitikáját firtató kérdésre, elmondta: a szénerőművekre támaszkodó Lengyelország a megújuló energiaforrásokra és az atomenergiára kíván átállni, miközben leállítja az Oroszországból és bizonyos „arab” országokból származó olaj- és gázszállításokat.

De vajon óriási pénzt kellene fizetnünk Norvégiának a gázért – négyszer-ötször annyit, mint egy évvel ezelőtt? Ez beteges!”

– fogalmazott Morawiecki. „Meg kellene osztaniuk ezeket a többletnyereségeket. Ez nem normális, ez igazságtalan. Ez egy közvetett zsákmányszerzés a Putyin által indított háborúból” – érvelt a miniszterelnök.

Mint a Bloomberg is írja: Lengyelország még ebben az évben befejezi a Norvégiából érkező gázvezeték megépítését, amely segítene pótolni az Oroszországból érkező gázszállítást – amelyet a múlt hónapban szakítottak meg, miután Lengyelország nem volt hajlandó rubelben fizetni.

Az ország úgy látja, hogy gázszükséglete ebben az évtizedben mintegy 50 százalékkal nő, mivel a közműszolgáltatók új erőműveket építenek az elöregedő széntüzelésű egységek helyett. A Norvégiával és Dániával kötött megállapodás az északi-tengeri összeköttetés megépítéséről döntő fontosságú volt a kormányzó lengyel Jog és Igazságosság párt azon törekvései szempontjából, hogy megszakítsa az Oroszországgal való energetikai kapcsolatokat.

Nyitókép: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / AFP

Összesen 240 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
peleangel
2022. május 25. 03:29
És Putyin hangosan felkacag...
Autofocus
2022. május 24. 22:05
Norvégiában a macska is szivarozni fog, és a pizafutár is Teslával jár, de legalább lesz pénz a Norvég alapokban támogatni a haladár woke civileket.
Reszelő Aladár
2022. május 24. 13:19
Norvégia a leghibátlanabb liberláis demokrácia. De ha a lengyelek így mennek tovább, lassan ők is azok lesznek.
puszt
2022. május 24. 11:15
A MOL osztozkodjon a gigantikus gázbevételén!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!