Mark Rutte: A háború előtt Ukrajna „nagyon messze volt” az uniós tagjelöltségtől

2022. május 24. 12:39

„Nem valószínű, hogy Ukrajna rövidesen uniós tagjelölt ország lesz” – mondta a holland miniszterelnök.

2022. május 24. 12:39
null

Az NlTimes hírportál tudósítása szerint a hétfő esti felszólalásban Rutte elmondta: létezik egy olyan lehetőség, miszerint Ukrajna „potenciális tagjelölt” lesz, és előírják neki, milyen lépéseket kell megtennie, hogy megkapja a rendes tagjelölti státuszt. „Ez történt Bosznia-Hercegovina esetében is. Talán ez segítené az ukrán kormányt” – mondta a holland kormányfő. 

Azzal kapcsolatban, hogy több európai uniós tagállam vezetője úgy nyilatkozott, hogy „Ukrajna az európai család része”, Rutte azt mondta: ezek inkább „érzelmi”, mintsem „jogi” jellegű kijelentések voltak. 

A holland parlament alsóházában több párt, köztük a baloldali liberális Demokraták 66, a Zöldek és a szociáldemokrata Munkapárt is azt szorgalmazza, hogy Ukrajna minél előbb váljon tagjelöltté, a kormányzó Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért azonban vonakodna a státusz megadásától.

Rutte kétségét fejezte ki aziránt is, hogy a csatlakozási kérelmét március elején benyújtó Moldova rövidesen tagjelölti státuszt kapna. Nem zárta ki azonban, hogy ezek az országok a folyamat végén majd csatlakoznak az EU-hoz, amennyiben megfelelnek a feltételeknek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök márciusban hivatalosan is kérvényezte országa felvételét az Európai Unióba. Több uniós tagállam áprilisban nyilatkozatot írt alá, amelyben a tagjelölti státusz megítélését és a csatlakozási folyamat felgyorsítását szorgalmazta. 

(MTI)

Nyitókép: Bart Maat / ANP MAG / ANP via AFP

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2022. május 24. 17:24
helyes, ezt se mi mondtuk... :)
gyaloggos
2022. május 24. 15:28
S NEM is olyan sokára eljön majd az az idő, amikor már KIFEJEZETTEN teher, nyűg lesz UKRAJNA az EU nyakán!
powerage
2022. május 24. 15:18
Azt azért én sem hittem volna, hogy ilyen hamar elmúlik az EU-Ukrajna románc kezdeti hímporos varázsa...
clark
2022. május 24. 15:13
Hát Ruttéék nem engedik a románokat, bolgárokat Schengenbe sem. Pont Ukrajnát engedik majd csak úgy az EU-ba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!