Politico: Enged az olaj ügyében Magyarországnak Brüsszel

2022. május 28. 10:05

Úgy tűnik, egyes tagállamok mentességet kapnak a vezetékes szállítás tilalma alól, köztük hazánk is.

2022. május 28. 10:05
null

A Politico azt írja, úgy tiltja majd az orosz olaj vásárlását az Európai Unió, hogy valójában engedélyezi – szerintük ez a lényege a kompromisszumnak, ami a lap állítása szerint péntek estére született meg az EU vezetése és a tagállamok kormányai között. Emlékeztettek: a tervek szerint az uniós csúcson döntenének az Oroszországgal szemben bevezetett hatodik szankciós csomagról. Ennek  lenne része az, hogy megtiltják az orosz nyers-, és finomított kőolaj importját.

A Politico hangsúlyozta, hogy Magyarország a kezdetektől ellenezte a tervet: Orbán Viktor „gazdasági atombombának” nevezte az elképzelést, később Szijjártó Péter közölte, hogy 15 milliárd eurós kompenzációt kérnénk a támogatásért cserébe, mert a magyar számítások szerint ennyiből lehetne a magyar energiarendszert leválasztani az orosz szénhidrogénekről.

A Politico azt írja, végül az EU engedett,

ami annyit jelent, hogy úgy fogadhatják el a hatodik szankciós csomagot a jövő héten az orosz olaj importjának „tilalmával”, hogy egyes tagállamok mentességet kapnak.

A brüsszeli lap úgy értesült, hogy Magyarország mellett Szlovákia és Németország is mentességet kapna a vezetékes szállítás tilalma alól, arra hivatkozva, hogy „nincs tengeri kijáratuk”. Hozzáfűzik, hogy ez Németország esetében természetesen nem igaz, így

hogy fúrja meg a teljes olajimport-tilalmat.

Nyitókép: MTI Fotó / Komka Péter

Kapcsolódó cikkek

Összesen 452 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2022. május 29. 11:32
Kedveseim, tudatnám veletek, hogy most nyár van! (majdnem) Szép, ragyogó meleg nyár. Lubickolunk a jó meleg vízben és szénné pirulunk! de! állítóleg megint lesz tél is, tudjátok, az az évszak, amikor lesz szíves visszafáradni hozzánk, belénk a koronavírus, aki jelenleg jól megérdemelt szabadságát tölti a barátaival valamelyik menő tengerparton na most a lényeg, nem is annyira az ősz, inkább a tél! igaz erről az évszakról tudomásunk sem volt eddig, mert megoldotta az a rohadék, tetves mocskos, ukránvéres GÁZ pedig télen rendszerint tényleg hideg van. és befagy a seggünk, és didergünk, és belefagyunk a félkádnyi H2O-ba, remegünk, mint kolozsvári szalonna, és mozgásképtelenek leszünk,, ízületi szagjaink acélzsinegekké lesznek, aztán megszünik a nyakunk a folyamatosan behúzástól és behibernálunk, pislogni sem tudunk, a szempilláink vastagon eljegesednek, csak némi homályt látunk, és végre újra boldogok vagyunk, mert sikerült a szankciót megoldanunk, végre sikerült újra jól kibaszni magunkkal.
Autoriter
2022. május 29. 11:13
#azorbánnemtényező -D-D-D-D
Bradanek
2022. május 29. 10:33
Orbán ezt is kiharcolta. "Klárával győztünk volna"
pipa89
2022. május 29. 09:59
Most örömömben verjem a s.ggemet a földhöz? Örülnék, de csak fél öröm lenne, mert Európa csődje begyűrűzne hozzánk is, ahogyan a háború előtti és alatti infláció is! Nem kap azonnali fejlövést a magyar gazdaság, de hogyan fogunk lavírozni az amerikai fenségvizeken, Európa romjain??? LE KELL RÁZNI AZ USA GYARMATOSÍTÁSÁT MAGUNKRÓL!!! Különben minden annyit ér, mint halottnak a csók.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik