Egész Európában elszabadult az infláció, egekben a rezsiárak

2022. május 28. 15:26

Az ukrajnai háború és az Oroszország elleni szankciós politika súlyos következményekkel jár az európai országokban.

2022. május 28. 15:26
null

Új cikksorozattal jelentkezik a Mediaworks Hírcentrum, amelyben a háború eddigi és a közeljövőben várható hatásai kerülnek bemutatásra.

A szankciós politika ára

Az első részben az inflációt veszi a Hírcentrum górcső alá. Mint írják: az eurózóna éves inflációja márciusban 7,4 százalék volt. A legmagasabb infláció Észtországot sújtja, ahol 19,1 százalékkal nőttek az árak az előző év áprilisához képest, de szintén magas – a magyarországinál nagyobb – infláció sújtja Litvániát, Csehországot, Lettországot, Bulgáriát, Romániát, Lengyelországot, Hollandiát, valamint Szlovákiát.

Április végére új rekordra gyorsult az euróövezeti infláció, amikor az éves ráta 7,5 százalékra emelkedett a márciusi 7,4 százalékról. A cikk idézi az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat április végén közzétett előzetes adatait, miszertinz a pénzromlás ütemének fokozódásához az ukrajnai háború és az Oroszországgal szembeni szankciók miatt a nyersanyagárak drágulása vezetett. 

A jelentésből kiderül, hogy az euróövezetben ebben a hónapban ütemesebben emelkedett az élelmiszerek, az alkohol és a dohánytermékek ára – ez a mérték a márciusi öt százalék után 6,4 százalékot tett ki áprilisban. Eközben a nem energetikai ipari termékek 3,8 százalékkal drágultak a harmadik havi 3,4 százalék után, a szolgáltatások ára pedig 3,3 százalékkal nőtt az egy hónappal korábbi 2,7 százalékos áremelkedést követően. Az energiaárak éves növekedése ugyanakkor lassult, de továbbra is rendkívül magas maradt, ami az Eurostat összegzése szerint áprilisban 38 százalék volt a márciusi 44,4 százalékkal szemben. Az energia nélkül számítva a vizsgált országokban az infláció 4,2 százalékra emelkedett a márciusi 3,4 százalékról, míg az energia, élelmiszer- és élvezeti cikkek ára nélkül számítva a fogyasztói árindex húsvét havában 3,5 százalékra nőtt az előző havi 2,9 százalékról.

Változtatni kell a vásárlási szokásokon

Mivel az infláció mértéke rekordokat dönt Európában, a drágulásokat az emberek a bőrükön is megérzik. A Hírcentrum ismertetése szerint az emberek harminc százaléka azt tervezi, hogy megváltoztatja a vásárlói szokásait. 75 százaléknak nagyon fontos, hogy csakis akciós árut vásároljon, míg 59 százalék gondolja úgy, hogy ezentúl a jól megszokott márka helyett egy olcsóbb alternatívát keres.

A cikkben több európai ország helyzetét is megvizsgálták. Spanyolországban 1985 óta nem volt olyan súlyos az infláció, mint most. A spanyol kormány március végén kénytelen volt lazítani a kukoricaimport feltételein, miután a takarmánynak szánt kukorica harminc százalékát Ukrajnából importálta, így a készlet a háború miatt kimerülőben van. Az ételek és a takarmánynövények mellett megnőtt a gáz és a villany ára is. 

Horvátországban az áprilisi infláció 9,4 százalék volt. Az Állami Statisztikai Intézet szerint ez a legmagasabb pénzromlás az ország függetlenedése óta. A mostani adatok abszolút rekordnak számítanak az Adria-parti országban. A horvátoknál eddig a 2008. júliusi 8,4 százalékos pénzromlás volt a csúcstartó. Ezt sikerült megdönteni most. 

Április 6-án tartottak Görögországban országos sztrájkot az infláció miatt, amelyen a lakosság szerint az sem segített érdemben, hogy a kormány szeptember óta körülbelül 3,7 milliárd euró támogatással igyekezett enyhíteni az energiaár-emelkedés okozta terheket. 

Elszálló rezsiárak

Hollandiában április folyamán az áram és a földgáz árának emelkedéséből adódóan 86 százalékkal nőttek a rezsiköltségek. Észtországban május közepén nagyjából 60 százalékos volt a rezsiköltségek növekedése, amiben a földgáz árának a triplázódása mellett a lakbérek 34 százalékos emelkedése is közrejátszott. Lettországban közel öt és félszeresére emelkedett május közepére a háztartási földgáz ára egy év leforgása alatt alatt, az áramért pedig majdnem négyszer annyit kellett fizetni idén áprilisban, mint egy évvel korábban. Ezzel párhuzamosan a lakbérek 32 százalékkal nőttek. Mindez ahhoz vezetett, hogy az átlagos rezsiköltségek 335 százalékkal nőttek Lettországban az ottani hivatalos adatok szerint. Litvániában a korábbi ötszörösére hízó gázár az átlagos rezsiköltségek 38 százalékos növekedésében csapódott le május közepén.

Romániában átlagban 65 százalékkal emelkedtek a háztartási rezsiárak május közepén. Az áram 60 százalékkal drágult, a földgáz esetében viszont a szolgáltatótótól függően akár 300 százalékos is lehetett a drágulás mértéke.

Nyitóképen: Berlini benzinkút. Illusztráció. Fotó: Christophe Gateau / DPA / AFP

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2022. május 28. 20:47
Dögrováson rohad az, ami ma nyugatnak merészeli nevezni magát. Dögöljön is meg.
Tárkány Álmos
2022. május 28. 18:43
Ügyes masszírozás. Mivel világos, hogy Magyarország teljesen tehetetlen az infláció elszabadulásával szemben - ami logikus, hiszen egy globális rendszer részesei vagyunk szőröstül-bőröstül -, ezért hangsúlyozzuk, hogy máshol még rosszabb a helyzet. Miközben a hazai szituról egy qurva szót sem írunk.
A közösség tagjaként
2022. május 28. 18:26
Tömegpszichózis az egész baromság! Nincs olyan valós ok ami miatt drágának kellene lenni az energiának ! Mesterségesen gerjesztett tömegpszichózis van a valakik über extraprofitot tudjanak zsebre tenni, amiből csekély százalékot leadnak az eu-s vezetőknek hogy kussba vágják a hülye népüket! Van olaj van áram van gáz és lehetne olcsó most és mindörökre csak nem ilyen vezetők kellenek európa országaiba és az eu élére mint ami most nyugaton van!
kulalak
2022. május 28. 18:02
Sajnos a média imádja ezt. Lehet mindennap rémülten beszámolni valamiről. Az infláció meg csak gyűrűzik és nem látni a végét. Nem a háború végével lesz vége az inflációnak, na.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!