Bolgár elnök: Valós veszélye van az egész Európára kiterjedő háborúnak

2022. május 02. 06:02

A szófiai parlamentben jövő szombaton hoznak döntést a lehetséges fegyverszállítmányok ügyében.

2022. május 02. 06:02
null

Óva intett az ukrajnai háború kiterjedésétől Rumen Radev bolgár elnök vasárnap, a május elseje alkalmából tartott beszédében. „Valós veszélye van annak, hogy ez a háború egész Európára átterjedhet, vagy akár világméretűvé is fajulhat” – mondta Radev. A bolgár elnök bár nem említette beszédében Oroszországot és Ukrajnát, úgy fogalmazott, hogy „Európa szívében robbanások zaját hallani. Otthonunk, gyermekeink, hazánk és a természet is áldozatául eshetnek a helyzet elmérgesedésének” – figyelmeztetett.    

A szocialisták a kormányból történő kilépéssel fenyegetnek

A bolgár vezető hangsúlyozta: hazafias kötelessége elejét venni annak, hogy Bulgária belesodródjék az ukrajnai háborúba.

Az államfő e kijelentésével szembeszegült Kiril Petkov miniszterelnökkel, aki fegyverszállítmányokat akar Bulgáriából Ukrajnába.

A kérdésben a liberális-szocialista négypárti kormánykoalícióban nincs egyetértés. A szocialisták a kormányból történő kilépéssel fenyegetnek, ha a többi koalíciós partner keresztülvinné a katonai segélyeket Kijevnek. A szófiai parlamentben egyébként jövő szombaton terveznek dönteni a lehetséges fegyverszállítmányok ügyében. A szófiai vezetés mindemellett humanitárius támogatást nyújt Ukrajnának.

(MTI)

Fotó: Borislav Troshev / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mer-kell
2022. május 02. 09:31
Ha lökdöskődsz a kocsmában előbb utóbb verekedés lesz a vége!
Lelkes olvasó
2022. május 02. 07:31
Nem értem! Most kezd rájönni arra, hogy milyen súlyos következményekkel jár a fegyverszállítás, a háború támogatása???? Jobb később, mint soha, de az biztos, hogy Európa késélen táncol!
Sany Xepi
2022. május 02. 07:29
A háború kiterjesztése fegyverek szállításával kezdődik.
mango5
2022. május 02. 07:26
Mondjak mar meg nekem, ha ezek a "bena" oroszok meg ukrajnaval sem birnak el ( ő szerintuk) megis hogyan lenne itt haboru??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!