Brit hírszerzés: az oroszok egy hónapja nem tudnak új területeket elfoglalni

2022. május 15. 16:11

A jelentés azt valószínűsíti, hogy az orosz hadsereg a harcoló szárazföldi kontingensének egyharmadát elveszíthette.

2022. május 15. 16:11
null

A brit katonai hírszerzés vasárnap közzétett értesülései szerint a donyecki térségben indított orosz offenzíva lendülete kifulladt és a hadművelet üteme jelentősen elmarad a tervezettől. A londoni védelmi minisztérium beszámolója szerint a hírszerzési adatok arra vallanak, hogy a kisebb kezdeti előrenyomulások ellenére

A jelentés azt valószínűsíti, hogy az orosz hadsereg az ukrajnai invázió februári kezdetén bevetett harcoló szárazföldi kontingens egyharmadát elveszíthette.   

Alacsony morál jellemzi az orosz hadsereget

A brit védelmi tárca által ismertetett hírszerzési helyzetértékelés szerint csaknem bizonyos, hogy a kitűzött célokhoz képest elszenvedett hadszíntéri késedelmeket kritikus fontosságú hadműveleti elemek, köztük hídépítő berendezések, hírszerzési kapacitások, felderítő drónok elvesztése is súlyosbítja. Az orosz hadsereg a konfliktus eddigi szakaszában folyamatosan szűkében volt a hídépítő berendezéseknek, és ez lassítja a hadműveleteket, illetve szűkíti az orosz alakulatok támadó műveleteinek mozgásterét.   

A helyzetértékelés szerint az orosz drónoknak létfontosságú szerepük van a hadszíntéri helyzetismeretben és a tűzvezetésben, de sérülékenyeknek bizonyultak az ukrán légvédelemmel szemben. Az orosz haderőt egyre inkább korlátozza a támogató kapacitások leépülése,

a folyamatosan alacsony morál és a romló hadszíntéri hatékonyság. 

E képességek között számos olyan van, amelyet nem lehet rövid idő alatt helyettesíteni vagy újra létrehozni, és ebben a környezetben valószínűtlen, hogy Oroszország a következő harminc napban drámai mértékben gyorsítani tudná ukrajnai előrenyomulását – áll a brit védelmi minisztérium által vasárnap ismertetett katonai hírszerzési elemzésben.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Alisa Yakubovich

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zuriktodor
2022. május 16. 09:22
A brit hírszerzés jól fejlett álhírgyárrá fejlődött. Minden nap kamuznak valamit, hogy fenntartsák az illúziót, miszerint ez a háború lenyomja az oroszokat. Hát nem fogja. Csak Kína mellé löki.
lendvaiildiko
2022. május 15. 20:37
Ami ma a brit hírszerzés szerint, régen az azt írja a Neue Züricher Zeitung, s pontosan tudtuk a Népszabadság korszakában, hogy ez szemenszedett hazugság kezdete.. S mi van ha az oroszok szándékosan fárasztják az ukránokat???
Búvár Kund
2022. május 15. 20:16
Moszkvban Natasa benyitott a kamrába és azt kiltotta "az ukránok már a spájzban vannak!"
sersem
2022. május 15. 20:08
Ki ne hinné nekik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!