Boris Johnson videókapcsolaton felszólal az ukrajnai parlamentben

2022. május 03. 05:58

Várhatóan bejelenti, hogy Nagy-Britannia 300 millió font értékben szállít felszereléseket Ukrajnának.

2022. május 03. 05:58
null

Johnson a Downing Street hétfő esti tájékoztatása szerint videókapcsolaton keresztül, egyenes közvetítésben szól a kijevi törvényhozás tagjaihoz, és várhatóan bejelenti, hogy Nagy-Britannia további 300 millió font (136 milliárd forint) értékben szállít felszereléseket Ukrajnának az Oroszország elleni védelemhez.    

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivőjének ismertetése szerint a csomagban elektronikus hadviseléshez használt eszközök, tüzérségi pozíciók lokalizálására alkalmas radarrendszer, GPS-jelzavarók, drónok, terepjárók és több ezer éjjellátó berendezés szerepel. 

Nagy-Britannia régóta Ukrajna egyik legnagyobb fegyverellátója

A Downing Street tájékoztatása szerint ezt az ukrán kormány kérte Londontól. Nagy-Britannia régóta Ukrajna egyik legnagyobb nyugati fegyverellátója, és a háború február végi kezdete óta is több száz hordozható légvédelmi rakétarendszert, páncéltörő rakétákat, egyéb precíziós rakétafegyverzeti eszközöket, 120 páncélozott járművet, hajók ellen bevethető rakétarendszereket és drónokat adott át az ukrán fegyveres erőknek.    

A brit kormány ugyanakkor

folyamatosan hangsúlyozza, hogy az Ukrajnának szállított brit fegyverzet védelmi jellegű. 

Boris Johnson és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hétvégén telefonos megbeszélést tartott, és a Downing Street tájékoztatása szerint Zelenszkij előterjesztette a brit kormányfőnek, hogy milyen további felszelésre van szükség Ukrajna védelméhez. A londoni miniszterelnöki hivatal hangsúlyozza, hogy

Johnson lesz az ukrajnai háború kitörése óta az első külföldi vezető, aki beszédet mond a kijevi parlament képviselőinek.    

A brit kormányfő szóvivője szerint Boris Johnson várhatóan felidézi, hogy amikor a második világháború idején Nagy-Britannia szembesült az invázió fenyegetésével, a brit parlament ugyanúgy folyamatosan ülésezett, mint ahogy most az ukrán törvényhozás.    

„Az ukránok arra tanították a világot, hogy az agresszor által kifejtett brutális erőszak sem ér semmit egy olyan nép erkölcsi erejével szemben, amely elszántan küzd szabadságáért” – mondja az előzetes tájékoztatás szerint a brit miniszterelnök az ukrán parlamentnek közvetített keddi beszédében.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Francisco Seco

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NorthernOutlaw
2022. május 03. 11:19
Bohóc, inkább igazítsa meg a parókáját.
VeJoLa
2022. május 03. 08:52
Ha az anglo-amerikaiak "segítenek" az ukránoknak "megvédeni az országukat", életük végéig törleszthetik a segítség árát és/vagy adhatják oda nekik az adósság fejében. - Sokkal jobban járnának, ha veszítenének!
mokány
2022. május 03. 08:44
Észak Pakisztán miniszterelnöke .
pipa89
2022. május 03. 07:56
Az angolszász egység! Az Egyesült Királyságot mesteri módon Brexitelte az USA. Hűtlenek lettek a kontinenshez, Európa eszméjéhez, de minő faramuci! Azért lettek hűtlenek, mert az EU is hűtlen lett önmagához, és a franciák után a németek is a totális önfeladás mellett döntöttek; amerikai direktíva mellett. "Oszd meg, és uralkodj!" A Deep State az ókori római katonai hadicselet művészi csúcsra fejlesztette... Boris Johnson egy szavahihetetlen bohóc, egy Covid-partizós, egyre súlytalanabb figura, akinek kapóra jött minden, de leginkább az ukrajnai háború és a jenki mentőöv. Hugh Grant szimpibb elnök volt. Frankó, jenki-független, beszólós! Talán indulnia kellene, ukrán módira! Hátha elvállalná ezt a kis szerepet és megfelelő ellenpontja lenne Jeszenszkij-Zselének...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!