Francia miniszter: Ukrajna uniós csatlakozása 15-20 évet is igénybe vehet

2022. május 22. 17:41

Clément Beaune szerint „őszintének kell lenni”.

2022. május 22. 17:41
null

Ukrajna csatlakozása az Európai Unióhoz 15-20 évig is tarthat – jelentette ki vasárnap a Radio J rádióadó adásában Clément Beaune uniós ügyekért felelős francia miniszter.

„Őszintének kell lenni. Ha azt mondjuk, hogy Ukrajna 6 hónapon, egy vagy két éven belül belép az EU-ba, akkor hazudunk. Ez nem igaz. 15-20 évig fog tartani, nagyon hosszú lesz. Nem szeretném, hogy illúziókkal és hazugságokkal hitegessük az ukránokat. Ha azt mondjuk nekik, hogy Isten hozott benneteket az EU-ban, de nem olvassák el a szerződés alján az apróbetűs részt, hogy »Hahó, majd 15 év múlva!«, akkor azzal ukránok egész nemzedékeit vezetjük félre” – fogalmazott Beaune.

„Ez nem zárt ajtó”

A miniszter ezzel párhuzamosan arról beszélt, hogy

olyan politikai közösséget kell kínálni az ukránoknak, amelyhez előbb csatlakozhatnak,

és amelyről korábban Emmanuel Macron francia elnök is beszélt már.  „Ez nem zárt ajtó, hanem nagyon is nyitott” – szögezte le a rádióban a miniszter, kifejtve, hogy ez a közösség kiegészítené az EU-t, és konkrét politikai projekt lehetne olyan országok számára, melyek nem Európa szívében találhatók, de szeretnének közeledni az unióhoz.

(MTI)

Nyitókép: YouTube / Euronews

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
petike21
2022. május 22. 23:08
Irigylem a miniszter úr optimizmusát.
No comment no cry
2022. május 22. 22:42
A csatlakozás feltételei közül csupán egy: Gazdasági kritériumok: Az uniós versenyt kiállni képes működő piacgazdaság Ukrajna 2019-ben a GDP/fő vásárlóerő-paritási listáján a béka segge alatt volt, bőven a 100. hely alatt. IMF lista alapján 129., míg a leggyengébb uniós állam, Bulgária a 81. Mindenféle háború nélkül, önerőből, 28 évnyi önállósággal eddig sikerült eljutni. Elég vakmerő becslés az a 15-20 év.
Tisza009
2022. május 22. 22:12
Akkor mégsem 15-20 perc, ahogy Ursulánk beálmodta? Vagy az csak a kérdőív kitöltésére vonatkozott?
Akitlosz
2022. május 22. 21:45
A Sztálin által elhódított 7 nyugati megyét csatolják vissza Lengyelországhoz, Magyarországhoz és Romániához így azonnal és automatikusan EU és NATO területé válnak! Ez a legegyszerűbb, a leggyorsabb megoldás. S akkor érdemes is lesz felfejleszteni a területet. Kijev meg csinál, amit akar, a jelentőségét veszti, ha a területét is. Oroszországgal pedig meg lehetne egyezni az orosz igények elismerésével. Cserében Oroszország is elismerné a nyugati igényeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!