Eljárás indult Párizsban a Luhanszk megyében megölt francia újságíró ügyében

2022. május 31. 16:55

Frédéric Leclerc-Imhoff az orosz bombák elöl menekülni kényszerülő civilekkel utazott egy humanitárius buszon, amikor halálosan megsebesült.

2022. május 31. 16:55
null

Háborús bűntett gyanújával eljárást indított a francia terrorelhárítási ügyészség egy francia újságíró halála ügyében, akit az ukrajnai Luhanszk megyei Szeverodoneck közelében öltek meg az orosz erők, amikor humanitárius buszon utazó civileket kísért. Ezzel nyolcra emelkedett az orosz támadás kezdte óta Ukrajnában megölt újságírók száma – tudatta kedden a párizsi vádhatóság.  „Frédéric Leclerc-Imhoff újságíróként volt Ukrajnában azért, hogy megmutassa a háború valóságát. Az orosz bombák elöl menekülni kényszerülő civilekkel utazott egy humanitárius buszon, amikor halálosan megsebesült” – jelentette be hétfőn a Twitteren Emmanuel Macron francia államfő a tudósító halálhírét. A legnézettebb francia hírtelevízió, a BFM 32 éves tudósítója hat éve dolgozott a csatornánál,

ez volt a második riportútja Ukrajnában. 

Catherine Colonna külügyminiszter szintén a Twitteren erősítette meg, hogy a riporter a humanitárius művelet ellen indított orosz bombázásban vesztette életét, „miközben tájékoztatási munkáját végezte”. A tárcavezető „átlátható vizsgálatot követel a lehető leggyorsabban a tragédia körülményeinek feltárására”. Catherine Colonna az AFP francia hírügynökségnek jelezte: azt kérte Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől, hogy „tegyen meg minden tőle telhetőt, hogy az ukrán hatóságok segítsenek, és lehetővé tegyék az újságíró holttestének hazajuttatását a családjához, a lehető leggyorsabban”. A luhanszki régió vezetése a Telegram-csatornáján azt közölte, hogy Frédéric Leclerc-Imhoff védősisakot viselt és a nyakánál sérült meg. A BFM hírtévé információi szerint a riporter lövedékdarabtól sebesült meg.

A stáb másik tagja, Maxime Brandstaetter

könnyebben megsérült a támadásban, az ő evakuálását már szervezi a televíziós csatorna. 

A francia terrorelhárítási ügyészség a fegyveres harcokban egy, a nemzetközi jog által védett személy életének szándékos veszélyeztetése, a konfliktusban közvetlenül nem érintett emberek elleni szándékos támadás, valamint humanitárius küldetés keretében használt jármű, és az abban utazók elleni szándékos támadás gyanújával indított eljárást.

(MTI)

(Fotó: YouTube)

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rák úr
2022. június 01. 14:48
Hogy szokták mondani a libsik? Ja, megvan: minek ment oda?
feketeöves nirvana
2022. június 01. 05:58
És mi van annak a két tanárnak a halálával, meg egy terhes nő halálával, akik a legutóbbi ukránok által civil területekre célzott rakéták miatt halottak meg? Abban az iskolában nem tároltak fegyvereket
DonCiccio
2022. május 31. 21:00
Ilyen csak a nyugati agyakból bír kipattanni Háborús övezetben volt. Bármi bárhonnan bármikor eltalálhatta Egy civileket menekítő busz is csak felefele esély. Vagy megússzák vagy nem. Én nem tudom mit gondolnak akik egyáltalán odamennek, hogy ez csak egy videó aztán hazamegyek ? Nem tehetek róla de nekem a haditudósító az Chrudinák Alajos és Hering József ők a fronton voltak de ésszel. Tudtak vigyázni magukra. Ez a francia ha meg ügynökösködött akkor nincs is miről beszélni, akár be is mérhették hol van és bumm !!
Málaga21
2022. május 31. 20:44
Én is kivizsgálnám, miképp lehet, hogy a Moszkva körüli ukrán ostromgyűrű Szeverodonyeckig ér.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!