Orosz szóvivő: Aláaknázottan hátrahagyott holttesteket találtunk az Azovsztalban

2022. május 31. 12:32

Az ukrán erők kapitulálása után az orosz hadsereg egy 152 ukrán katona holttestét rejtő izotermikus furgont talált, amelyben a tűzszerészek négy aknát fedeztek fel az Azovsztalban – jelentette az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

2022. május 31. 12:32
null

Igor Konasenkov vezérőrnagy szerint a robbanóanyag elegendő lett volna ahhoz, hogy a járműben maradt összes holttestet megsemmisítse. Konasenkov az Azovsztalban őrizetbe vett hadifoglyok vallomására hivatkozva azt állította, hogy a halottakat Kijevből kapott parancsra aknázták alá az üzemképtelen hűtőrendszerű furgonban. Emlékeztetett rá, hogy az Azov alakulat tagjai a megadást megelőzően nyilvánosan a halottak elszállítását és átadását kérte a hozzátartozóknak Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől, amire nem érkezett válasz. A szóvivő szerint a „provokáció” célja az volt, hogy Oroszországot vádolhassák meg a holttestek szándékos megsemmisítésével, valamint kísérlet az ukrán vezetés reputációjának megmentésére. Ígéretet tett rá, hogy a holttesteket ki fogják adni Ukrajna képviselőinek.

Konasenkov elmondta, hogy az elmúlt nap folyamán nagy pontosságú levegő-föld rakéták négy vezetési pontra és 13 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulására, a harcászati légierő gépei és drónjai pedig három vezetési pontra, 69 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, egy radarállomásra és két lőszerraktárra mértek csapást. A légicsapások következtében mintegy 290 „nacionalista” vesztette életét és 23 haditechnikai eszköz vált üzemképtelenné.

A beszámoló értelmében az orosz légvédelem egy Szu-25-ös repülőgépet és hat drónt lőtt le. A rakéta- és tüzérségi erők 38 vezetési pontot, 417 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, 46 lőállásban lévő tüzérségi és aknavetős üteget, 36 haditechnikai eszközt – köztük egy Uragan és egy Grad rakétasorozatvetőt –, két lőszerraktárt és egy üzemanyagraktárt semmisített meg.

(MTI)

Nyitóképen: Az Azov alakulat tagjai megadják magukat az oroszoknak. Illusztráció. Fotó: Orosz védelmi minisztérium / Sputnik via AFP

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HHH
2022. június 01. 07:34
Milyen beteg az emberi agy. A háború tényleg kihozza az álatot belőlünk.
LancelotDuLac
2022. június 01. 06:45
Ők is!? Lekoppintották az ukrán módit? Így már elég ócska.
borvssoias
2022. május 31. 18:35
Legalja.
Phm045
2022. május 31. 18:02
Tipikus taktika. Minden hadseregben oktatják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!