Zelenszkij nekiment az ENSZ Biztonsági Tanácsának

2022. április 06. 08:27

Az ukrán elnök szerint a tanács nem képes ellátni alapvető funkcióit.

2022. április 06. 08:27
null

Az ukrán elnök szerda hajnali videóüzenetében az ENSZ Biztonsági Tanácsát kritizálta, amely szerinte nem tudja ellátni az alapvető funkcióit, írja az Index. „Az ENSZ Biztonsági Tanácsa létezik, a biztonság nem. Senki számára” – ezt mondta az ukrán elnök, majd hozzátette: „az ENSZ lényegében nem tudja ellátni a feladatát, és ennek szerinte Oroszország az oka, amely aláássa a nemzetközi intézmény munkáját. Biztos vagyok benne, hogy ezt a világ látja, és remélem, hogy levonják a következtetéseket. Máskülönben

– fogalmazott Volodimir Zelenszkij, aki ez után azt javasolta, hogy tartsanak egy globális konferenciát azért, hogy „megreformálják” a nemzetközi intézményrendszert az orosz fellépés fényében. Az ukrán elnök azt is hozzátette: készül arra, hogy vendégül lássák Ukrajnában Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét és Josep Borrellt, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, akikkel egy újabb szankciós csomagot készítenek elő .

Ukrajna egy újabb Izrael lehet a béke után?

Az ukrán elnök arról is beszélt szerda hajnalban, hogy ha az oroszokkal meg is kötik a békét, Ukrajnának akkor is komoly biztonságpolitikai garanciákra lesz majd szüksége. „Ha alá is írjuk a lehető legjobb szerződést, akkor is megtörténhet, hogy az oroszok mondjuk két évvel később visszatérnek. És akkor ennek megfelelően kell cselekednünk” – mondta az elnök. Zelenszkij nem fejtette ki, hogy pontosan milyen garanciákat tudna elképzelni. Mindemellett azt mondta: már tárgyalnak ezzel a világ számos államának, többek közt Franciaország, az Egyesült Államok, Törökország, az Egyesült Királyság, Lengyelország, Olaszország és Izrael vezető politikusaival.

– fogalmazott az elnök, hozzátéve: azt nem tartja valószínűnek, hogy a NATO-hoz csatlakozni tudnának. Volodimir Zelenszkij azt is elmondta, hogy milyennek képzelné el országát a jövőben. „Nem mi leszünk a jövő Svájca, az államunk valószínűleg hosszú ideig ebben az állapotban marad még. De az biztos, hogy

– fogalmazott, hozzátéve: „arra kell felkészülni, hogy a következő években minden intézményben, szupermarketben, moziban fegyveresek lesznek Ukrajnában, és a biztonságpolitika még legalább tíz évig a legfontosabb kérdés lesz.”

Fotó: Sergei SUPINSKY / AFP

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bela3314
2022. április 07. 12:10
Fegyvert! Fegyvert! Fegyvert!
Puffin75
2022. április 06. 17:23
Hülyegyerek...
baki2022
2022. április 06. 13:24
Ukrajnában demokrácia van: egypárt rendszer, állami tv...békét csak fegyverrel...
pitypang1125
2022. április 06. 12:32
Rendben, akkor mostantól az ENSZ-ben nem is kell sírnod.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!