Jourová most amiatt aggódik, hogy Moszkva szélsőjobboldali csoportokat támogat

2022. április 06. 17:57

A biztos felszólalására Schaller-Baross Ernő válaszolt lényeglátóan.

2022. április 06. 17:57
null

Nemzetközi tanulmányok is kimutatták, hogy Oroszország fehér felsőbbrendűséget hirdető szélsőjobboldali csoportokat támogat világszerte, hogy megossza a társadalmakat – jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság demokráciáért és átláthatóságért felelős biztosa szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén.

Jourová a „Vlagyimir Putyin orosz elnök vezette rezsim és az európai szélsőjobboldali és szeparatista mozgalmak közötti együttműködéseket” tárgyaló vitában elmondta: Oroszország szélsőjobboldali csoportokat képez ki és finanszíroz, akik egymással hálózatot szerveznek. Példaként említette az Egyesült Államok által terrorista csoportosulásnak minősített Orosz Birodalmi Mozgalmat, amely jó kapcsolatokat ápol a Skandináviában betiltott Északi Ellenállási Mozgalommal.

A biztos felhívta a figyelmet, hogy

Oroszország, mielőtt megtámadta Ukrajnát, már évek óta próbálta az országot destabilizálni, és feltartóztatni demokratikus fejlődését.

Ez egy intő jel az EU számára is, hogy a demokráciainkat meg kell erősíteni” – hangsúlyozta. „A bizottság a jobboldali szélsőségesség ellen több eszközökkel is fellép, mások mellett az Europol révén” – tette hozzá. Jourová hangsúlyozta továbbá, hogy a pártfinanszírozás tagállami hatáskörbe tartozik, azonban a Európai Unió központi szerveinek illetékességük van az európai pártcsaládok finanszírozásában. Emlékeztetett, hogy a bizottság tavaly novemberben javaslatot tett az európai politikai pártok és alapítványok finanszírozásával foglalkozó uniós szabályok felülvizsgálatára is. A rendelet aktualizálásának célja, hogy megkönnyítse az európai politikai pártoknak a nemzeti tagpártokkal történő, illetve a határokon átnyúló kapcsolattartását, növelje az átláthatóságot, különösen a politikai hirdetések és támogatások tekintetében.

Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselője hozzászólalását egy idézettel kezdte: „Oroszország reményt és erőt adott minden kisebbségnek a jogaikért folytatott küzdelmükben, a krími referendum pedig rámutatott az Egyesült Államok és az EU kétszínűségére, mert a népek önrendelkezését, emberi és kisebbségi jogaikat csak akkor támogatják, ha geopolitikai érdekeik úgy kívánják”. „Ezek a kijelentések a magyar szélsőjobb részéről hangzottak el néhány éve, amikor tagjai választási megfigyelőként vettek részt a krími referendumban, és ünnepelve fogadták a félsziget Oroszország általi annektálását” – hívta fel a figyelmet a politikus. Azt mondta, hogy a Jobbik és a magyar baloldal által kötött szövetséget az európai baloldali pártok lelkesen támogatták. „A Jobbik kormányfőjelöltjével Donald Tusk is egy színpadra lépett, bevonva az Európai Néppártot az ellenzék választási kampányába” – tette hozzá Schaller-Baross Ernő.

(MTI)

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nagyhuba1
2022. április 07. 20:19
Én nem hiszek se az orosz se az ukrán propagandának. De a letakart hulla visszahúzta magára a fekete leplet.
Aranykor
2022. április 07. 09:11
Különös, hogy Jourova az amcsik által kiképzett azovos neonácik miatt nem aggódik. Persze azok a főnöke Soros tata számára immár a nyugati demokráciát védő jó fiúk letzek. Az olaszok egy része azért nem veszi be, hogy az azovosok nem neonácik. Meg is lepődtek, hogy immár a nyugatnak vannak jó nácik is.
Daily
2022. április 07. 08:08
Az ukrán komikus úgy nyilatkozott minap Izrael mintájú Ukrajnát akar. Kérdés, ha eddig elítélte az EU Izrael megmozdulásait (mondjuk Orbán védte az EU-ban). Akar-e a soraiban tudni az EU egy Izrael mintájú azovval terhelt folyton háborúzó országot ha tagként akarná felvenni?
k-árpi
2022. április 07. 05:14
Vajon miert nem faj az Ukran ver Zelenszkij-nek es Kulebanak? Miert kellett beletaszitani az 18-60 -as ukran katonailag kikepzetlen ferfiakat, de mostmar a noket is, golyo-ernyokent a tudva-tudvan szakszeruen kikepzett orosz hadigepezet torkaba? NEM ONKENTESkent mentek, Zelenszkij es bandaja rendelte igy; csak illegalisan hagyhatjak el Ukrajna teruletet. Rakenyszeritettek az ukranokat, hogy patriotak legyenek. Es mi lett a vege? Bucs meg a tobbi. Ahol az oroszok szetlovik az ukran tankokat es a benne ucsorgo szamtalan ukran ferfit, akkor menthetetelenul lesz RENGETEG ALDOZAT A TOMEGSIROKBAN IS. Egy kis logika; vegig a BUCHA-i stb utcakon szetroncsolt ukran tankok szazai hevernek, nem kell nagy atomtudosnak lenni, hogy megertsuk, hogy mi is tortenhetett az ukrankatonakkal bennuk es akar a kornyekukon. De Zelenszkijnek mindezen bizonyitekok ellenere sem szamit az ukran ver? Haborus bunoseket fabrikalt orult tamogatoi biztatasara. A fegyvergyarosoknak kell a penz, az ukran ver nem szamit. Mintahogy a szovjeteknek nem szamitott, most a nyugati szovjeteknek sem szamit, sot a lengyelek is le akarjak taglozni az orosz medvet, akar szinten ukran verrel. Nem nepirtas folyik, hanem ethnic genocide. Szoval, kik is akkor ezek a szlav nyelvu ukranok? meg az orosz federacio ethnikumai? Es mi is az egyesult kiralysag? Es mi is az egyesult allamok? mi lett az amerindianokkal a spanyol portugal britt gyarmatositas reven? Hany ethnikum letezik meg mais peldaul Kinaban, Indiaban es ugy altalaban del es kelet azsiaban? a kozel -keletrol, meg afrikarol jobb nemis beszelni? Nos akkor erthetjuk, miert nem faj Zelenszkijnek az ukran ver. Mer minden tamogatojanak is van boven zsir a fule mogott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!